Smogová situace se vyhlašuje, když koncentrace prachu za 12 hodin překročí aspoň na polovině meteorologických stanic 100 mikrogramů na metr krychlový a pro dalších 24 hodin se nečeká pokles. Minulý týden ČHMÚ vyhlásil postupně od čtvrtka smogovou situaci v deseti krajích a Praze. Nyní zůstává v platnosti v Olomouckém kraji a v Moravskoslezském kraji, kde ale v některých částech platí signál regulace.

Při smogové situaci doporučuje ČHMÚ, aby lidé více využívali městskou hromadnou dopravu a nevyjížděli auty, pokud to není nutné. Emise ze spalovacích motorů se totiž významně podílejí na zvýšených koncentracích prachu. Lidé by se pak měli vyvarovat při pobytu venku větší fyzické zátěže, což platí hlavně pro nemocné, starší lidi nebo děti.

V Ústeckém kraji šlo v letošní zimě o první smogovou situaci. Města většinou pouze upozorňovala na svých webových stránkách na stav ovzduší, ale žádná další konkrétní opatření nepřijala.

Horší stav ovzduší obyvatele severu Čech trápil nejvíce v 90. letech minulého století. Zatímco nyní jsou příčinou vysoké koncentrace prachu, v minulosti to byly koncentrace oxidu siřičitého, který uvolňovaly teplárny a elektrárny.