Nové medúzárium bude umístěné u vstupu vedle Tajgy v prostoru, kde bývalo noktuárium pro noční živočichy. „Chtěli jsme pro návštěvníky připravit něco atraktivního, a tak jsem se inspirovala ve Francii a v Loro parku na Tenerife, který patří k nejlepším zoologickým zahradám na světě,” nastínila ředitelka zooparku Věra Fryčová. „Také u nás bude medúzárium setmělé s barevně podsvícenými akvárii. Chtěli bychom tam mít i jemnou relaxační hudbu,” doplnila.

Medúzy přiveze spolu s akvárii specializovaná firma. Půjde o druhy typické pro palearkt, který zahrnuje evropský kontinent, sever Asie a Afriky. Právě na tuto oblast je chomutovský zoopark zaměřený. „Mělo by se jednat o medúzy z oblasti Středozemního moře, Baltu a části Rudého moře,” přiblížil vedoucí zoolog Miroslav Brtnický.

Nové jezírko pro želvy

Zoopark se také pustil do úprav venkovního terária v pavilonu plazů a obojživelníků, kde budou mít želvy nové velké jezírko s vodní kaskádou. Podél budovy s terárii navíc vyrostl nový volně průchozí tunel, který poskytne žádoucí stín lidem i živočichům.

„Dosavadní venkovní expozice sice chovu stále vyhovovaly, ale nebyly už příliš atraktivní a z technického hlediska měly do ideálu také daleko,“ vysvětlila ředitelka Fryčová, proč začala obnova této části areálu. „Tunel například zajistí, aby se návštěvníkům neleskla skla terárií a nepřehřívala se voda v nádržích v expozicích,” doplnila.

Zdroj: Youtube

Zdroj: YouTube/Around The World 8K

Podobu venkovních prostor navrhl architekt Jiří Gábriš, který přestavoval podobnou expozici například i v plzeňské zoo a má zkušenosti z vídeňské zoologické zahrady. „Bazén pro želvy jsme udělali prostorný s hloubkou jednoho metru, aby tu mohly želvy pobývat celoročně. Tento sloupec vody jim umožní, aby se zahrabaly do jílu a písku na dně a přečkaly zimu,” nastínil architekt. Dosud byla praxe taková, že se želvy musely přemisťovat do zimoviště.

Želvy budou mít u jezírka písčitý břeh, kde můžou klást vejce. Aby bylo prostředí příjemné a přírodní, doplní ho rostliny. Vrchní část bazénu bude mít vzhled vymletého břehu s kusy kamenů a kořeny.

Samice slona indického Delhi
Ústecká zoo je bez slonů. Oblíbená Delhi je na cestě do Francie do nového domova

Změní se i současná terária v podélné budově, kde jsou zmije, užovky a suchozemské želvy. Každé získá malý bazének a prostředí připomínající bílé středomořské skály. Architektonický návrh myslel také na funkční stránku, která pomůže pracovníkům lépe obstarávat živočichy i budovu. Nová je kanalizace a na střeše přibyla pochozí lávka, aby bylo možné čistit okapy a voda nestékala do terárií.

Výstavba jezírka, tunelu a dalších úprav pavilonu pro plazy a obojživelníky stojí zhruba dva miliony korun. Náklady na medúzárium dosahují jednoho milionu korun.