„Napouštění jezera probíhá od poloviny prosince, přičemž stavební práce na revitalizaci pobřeží ve Starých Splavech, které byly sníženou hladinou vody podmíněny, již proběhly," uvádí Jakub Derynk, projektový manažer Městského úřadu v Doksech.
Jezero se začalo odpouštět v říjnu a hladina klesla o 1,7 metru. Hlavním důvodem bylo plánované odbahnění Dokeské zátoky.

„Tím, že se zátoka odbahní, vznikne rezerva pro zachycování splavenin z povodí Robečského potoka. Ty se tak nedostanou přímo do jezera," vysvětlil již dříve Pavel Trnka z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

NA JAŘE K NEPOZNÁNÍ
Odbahňování je nyní téměř u konce. „Momentálně probíhá vyhrnování sedimentu na pravý břeh. Když nebudou výrazné výkyvy počasí, měl by být sediment vyhrnut ze zátoky na přelomu ledna a února," dodává Pavel Trnka.

Úpravy pobřeží ve Starých Splavech měly vánoční pauzu, první naplánovaná etapa bude hotová na jaře. „Práce opět začnou v prvním týdnu nového roku. Ukončení stavebních prací se předpokládá v dubnu 2017," doplňuje Jakub Derynk. Z revitalizace je největším projektem vystavění nového lodního mola.

Náklady na stavbu mol jsou vyčísleny na přibližně sedm milionů korun. Stávající betonové molo, které je na hranici své životnosti, zcela zmizí a na jeho místě vyroste více než 40 metrů dlouhá konstrukce z ocelových nosníků.

Nové molo má být obložené tropickým dřevem, bude široké od čtyř do téměř devíti metrů. Zajímavostí je, že závěr mola bude končit volně ve vodě a bude mít tři úrovně sklopení podle tří různých typů lodí, které jezdí po Máchově jezeře.

Na původní úroveň by se měla hladina jezera dostat nejpozději na jaře, kdy začíná turistická sezona.

Úpravy v Dokeské zátoce by měly přispět k větší čistotě jezera, které se každoročně potýká se zvýšeným výskytem sinic.