Historie se opakuje. Situace v lyžařských areálech v kraji není dobrá ani letos. Tentokrát kvůli velkému suchu, voda je totiž zapotřebí k umělému zasněžování sjezdovek. Milovníci zimních radovánek si na některých svazích v regionu letos možná ani nezalyžují. S nízkou hladinou vody v nádrži bojují například ve Sport centru Bouřňák v Mikulově na Teplicku.

„Problémy se suchem máme a vůbec nevíme, jak to bude. Přítoky jsou tak slabé, že po určité době zasněžování technickým sněhem bychom vodu vyčerpali. Ještě jsme zasněžovat nezačali ani kvůli teplotám nebo dešti, takže s tím čekáme,“ uvedl vedoucí Sport centra Bouřňák Pavel Tetřev.

Vánoční dárky. Ilustrační foto.
Osm tisíc na vánoční dárky. Začala hlavní sezona zadlužování

Situace je zapeklitá. Aby byl dostatek vody, je potřeba, aby vytrvale a dlouhodobě pršelo. V takovém případě ale paradoxně zimní střediska otevřít nemohou.

„Voda nebude, takže musíme spoléhat na přírodní sníh. My jsme navíc v malé nadmořské výšce, což znamená, že když je třeba na Klínech minus osm stupňů, tak u nás minus pět. Jsou to starosti a s vodou budou asi největší,“ vysvětlil Tetřev.

Kdy napadne sníh?

Pokud by sníh nenapadl, areál by tak mohl celou zimu zůstat i úplně zavřený. Potíž je ale podle vedoucího i s přírodním sněhem. Metrová sněhová nadílka, která je pro komfortní lyžování zapotřebí, nenapadla už dlouho. „Když napadne půl metru sněhu, mluví se o tom jako o zázraku. Ale když na půlmetrovou nadílku najede rolba, tak z půl metru je deset nebo patnáct centimetrů, a to taky není na dlouhé lyžování,“ dodal Tetřev.

Situace je podobná také ve Ski areálu Telnice na Ústecku. I tady je areál stále mimo provoz. „Jsme připraveni zahájit provoz. Až bude vše v pořádku, tak budeme zasněžovat. Doufejme, že nám bude příroda nakloněná,“ prohlásil vedoucí Ivan Soukup.

V Lovosicích připravili pro děti akci s názvem Strašidelná sklepení.
FOTO: První peklo ve sklepeních v Lovosicích sklidilo velký úspěch

Jiná situace panuje ve Sport areálu Klíny na Mostecku. Středisko začalo s umělým zasněžováním svahů už koncem listopadu. V úterý se Klíny dočkaly také přírodního sněhu. „Čerpáme vodu z Bílého potoka na základě povolení vodoprávního úřadu. V současnosti odebíráme vodu maximálně do 30 procent z povoleného množství,“ stojí na facebookové stránce areálu.

Problémy měla lyžařská centra v Ústeckém kraji také v předchozí sezoně. Na vině bylo aprílové počasí, teploty totiž neustále kolísaly. Většina areálů tak zimní sezonu ukončila předčasně. Sjezdovky se potýkaly také s podprůměrnou návštěvností.