Starosta Křešic Václav Kovařík, pod které Zahořany spadají, uvedl, že na nejktičtějších místech, kde vylití hladiny potoka hrozilo, byly připravené ochranné hráze z pytlů z písku.


„Na místě pomáhala výjezdová jednotka hasičů z Polep a zapojili se také naši dobrovolní hasiči. Na stavbě hráze se podíleli i sami občané," řekl Kovařík s tím, že voda hrozila vylitím hlavně u čističky odpadních vod. Tam byly připravené tři vrstvy pytlů. A potok vystoupal na úroveň první vrstvy. Poté začal klesat.


„Jsme rádi, že voda více nevystoupala. Stačilo jen několik centimetrů navíc a bylo by to rizikové," oddechl si starosta, který situaci po celé včerejší odpoledne sám monitoroval.


Luční potok protéká hned několika obcemi na Litoměřicku. Vážná situace panovala včera také v obci Vinné u Ploskovic nebo v Býčkovicích. Luční, Chudoslavický a Trojhorský potok jsou tam strůjci častých problémů. A už v minulosti způsobily v oblasti několik bleskových záplav, kdy obyvatelé postižených vesnic neměli moc času na přijmutí jakýchkoli opatření.

V okolí Křešic působí problémy právě Luční potok, který v Býčkovicích velmi rychle dosáhne třetího povodňového stupně a následně vyplaví obyvatele Zahořan, Křešic a Třeboutic. „V Býčkovicích v podstatě nedochází k prvnímu a druhému povodňovému stupni. Jakmile prudce zaprší, hned je to stupeň třetí. Obyvatelé Zahořan pak mají maximálně půl hodiny na sbalení věcí a opuštění rizikových oblastí," popsal Václav Kovařík.


Potok je vlastnictvím Lesů ČR. Ti společně se Správou a údržbou silnic Ústeckého kraje průběžně čistí koryto potoka, aby se povodně zmírnily nebo úplně odstranily.
„Letos v létě Lesy České republiky potok čistily. Situace je o trochu lepší. Ale například nyní čekáme na povolení vykácet některé stromy podél potoka, které při zvýšené hladině způsobují problémy.
Vytrvalý déšt ve středu způsobil problémy i na dalších místech v Ústeckém kraji. Vodu odčerpávali hasiči na Děčínsku. V Bynovci se přeplnil rybník a voda tekla na silnici.
V horských oblastech zase cesty komplikovalo sněžení a silný vítr. Na Chomutovsku například havaroval autobus s cestujícími.