Na sociální služby totiž krajský úřad místo požadované 1,17 miliardy od státu dostal jen 807 milionů. Mezi poskytovatele peníze rozdělili zastupitelé na včerejším zasedání.

„Bylo za námi plno poskytovatelů, jednali jsme s nimi. Peníze chybí, ale věřím, že vesměs jsme se se všemi vypořádali," uvedl krajský radní pro sociální oblast Martin Klika. Nejvíc peněz chybí na pobytové služby, jako jsou domovy pro seniory nebo azylové domy. Nově budou poskytovatelé krajskému úřadu předkládat průběžné čerpání dotace, a pokud jim budou peníze na provoz chybět, mohl by jim kraj dotaci navýšit.

Krajský úřad obdržel 185 žádostí na podporu 560 sociálních služeb. Peníze dostane 533 z nich. Zbylých 27 služeb podpořeno nebylo.

„Patnáct z nich totiž nebylo zařazeno do základní sítě úrovně 1, která je garancí financování, tři služby s celorepublikovou a nadregionální působností bude financovat přímo ministerstvo a devět služeb by se na základě propočtů měly být schopny ufinancovat z vlastních zdrojů," vyjmenovala vedoucí krajského odboru sociálních věcí Petra Lafková.

Na provoz by si sama měla vydělat například pečovatelská služba ve městě Lom či denní stacionář provozovaný Sociálními službami Chomutov. Naopak na jednu z nejvyšších dotací dosáhl například Domov pro seniory v Krásné Lípě, na provoz dostane přes 12 milionů korun. Azylový dům pro ženy a matky s dětmi v tísni v Mostě dostane necelé 3 miliony, Hospic sv. Štěpána v Litoměřicích 1,6 milionu.

Do sociálních služeb chce Ústecký kraj ještě letos vložit dalších 7,5 milionu korun, které mu zbyly z loňského kola dotací. „Počítáme s vyhlášením samostatného dotačního programu, ale pouze na vybrané druhy služeb a nově vzniklé služby," upřesnila Petra Lafková.

Letos krajský úřad připravuje i jednu novinku. Peníze, které vždy dává poskytovatelům sociálních služeb, aby přežili počátek nového roku, než jim na jaře přijdou peníze od státu, chce vyplatit ještě letos.

„Chceme předejít problémům s nedostatkem peněz. Malé dotační programy na rok 2017 vyhlásíme už v průběhu prázdnin, aby byl celý proces vyhlášení, rozdělení a výplaty dotací dokončen do konce roku. Z těchto peněž by pak poskytovatelé měli překlenout první čtvrtletí," vysvětlila vedoucí krajského odboru sociálních věcí.

Přes 807 milionů korun z ministerstva by měl krajský úřad obdržet do konce března. Protože dostal méně, než požadoval, bude stejně jako loni na ministerstvu usilovat o dofinancování.