Stovky let žije v Košticích rod Karfíků, jeho současní příslušníci v obci na pomezí Lounska a Litoměřicka provozují Lihovar a palírnu Karfíkův dvůr. I na rodinnou firmu silně dolehly rostoucí ceny energií. Aby zůstala konkurenceschopná, svou nabídku alkoholických nápojů neustále rozšiřuje. Nyní v období oslav vzniku samostatného Československa přišla na trh s kontušovkou. V době Rakousko-Uherska a první republiky to bylo levné a oblíbené pití. Dostupné bylo v každém pohostinství, jak o tom svědčí zmínky v knihách Jaroslava Haška, Petra Bezruče či Sigmunda Freuda.

„Občas se nás někdo zeptal, zda kontušovku máme, že na trhu není, a zda bychom ji nechtěli zkusit vyrábět. Tak jsme s tím začali,“ vysvětlil majitel lihovaru a palírny Vratislav Novák. V Česku ji vyrábí jen několik málo firem, základem kontušovky z Koštic je šest druhů bylinek, hlavní je anýz.

Aby rodinná firma uspěla na trhu, sází na široký sortiment alkoholických nápojů, v nabídce je přes dvacet druhů výrobků. Od základních destilátů, jako je třeba slivovice, višňovice, hruškovice, meruňkovice, po ostružinové, bezinkové nebo jalovcové destiláty, pivní pálenku, vínovici, brandy a různé likéry.

Zprovoznění první poloviny dálnice u Loun.
U Loun otevřeli polovinu nové části dálnice D7. Obchvat zprovozní v červnu

Pálení ovoce a jeho proměna na lahodný nápoj pro dospělé je energeticky náročný proces. Kotle mají v lihovaru na plyn. „Měsíčně platíme zálohy za plyn a elektřinu 43 tisíc korun, dřív to byla přibližně třetina,“ sdělil Dalibor Novák, bratr Vratislava.

Dramatický nárůst nákladů za energie se odrazí také v ceně výrobků. Tu tvoří tři složky – daně a cena ovoce a energií. „Dřív energie v ceně výrobku nehrála takovou roli, dnes tvoří jeho třetinu,“ popsal. Dalším problémem pro menší lihovary je nedostatek lahví v malých sériích. A když jsou, tak jsou drahé. „Lahve, které stály deset korun, nyní nakupujeme za třicet,“ přiblížil.

Karfíkovi hospodaří na statku v Košticích od roku 1740, v padesátých letech 20. století jej komunisté Václavu Karfíkovi vyvlastnili. Po roce 1989 se v restitucích vrátil rodině zpět, jeho vnuk, Vratislav Novák, na něm začal v roce 1996 hospodařit.

Radnice v Lounech
Louny svěsily vlajku Ukrajiny. Starosta krotí jásot SPD, chtěl jen zpět prapor

„Za restituční nároky jsme odkoupili sady od místního družstva, které je vysázelo na našich polnostech. Hned od počátku jsme se potýkali s nízkými výkupními cenami ovoce, dováželo se sem za dumpingové ceny ze zahraničí. Proto jsme pěstitelství chtěli dát nějakou přidanou hodnotu a zaměřili se na zpracování ovoce,“ vzpomněl na začátky podnikání Vratislav Novák.

Začínali s kalvádosem

Palírna a ovocný lihovar funguje v Košticích od konce devadesátých let. Začalo se s kalvádosem z jablek, postupně se sortiment rozšiřoval. Po zhruba deseti letech rodinná firma ukončila produkci vlastního ovoce. „Nestíhali jsme to. Museli jsme se totiž věnovat také komerční produkci ovoce, z ekonomických důvodů jsme prodávali konzumní ovoce. Nemohli jsme dělat jen nestandardní pro zpracování v lihovaru,“ vysvětlil Vratislav Novák.

„Sady jsme nejprve pronajali, to ale nebyla dobrá cesta. Nakonec jsme je úplně zrušili a přeměnili je na ornou půdu, kterou pronajímáme. A ovoce kupujeme. Nemáme s ním problém, tady v oblasti Českého středohoří a blízkého Slánska se ho pěstuje dost,“ přiblížil.

Střelnice nad Staňkovicemi. Ze zbraní se tam může pálit najednou na čtyřech střelištích, nachází se tam i zázemí.
Zájem o střelnici u Staňkovic roste. Lidé chtějí zbrojní průkaz

Produkce pálenky není zase tak závislá na úrodě či neúrodě, lihovar má zásoby surovin v tancích. Platí, že když je ovoce dostatek a jeho cena nízká, tak se nakupuje. Problém by byl, kdyby byla neúroda dlouhodobá.

Do pálenice pro pěstitele si může přivézt své ovoce každý, v Karfíkově dvoře mu ho přemění v alkoholický nápoj. Zájem lidí o tuto službu ale klesá. „Třeba na Moravě se pálí podstatně víc, tam jsou lidé zvyklí si ovoce načesat a vypálit. U nás řeknou, že měli hodně ovoce, ale že neměli čas ho očesat a nechali ho být,“ popsal Vratislav Novák.

Rodinná firma s jedním zaměstnancem má i jiné aktivity, v létě provozuje půjčovnu lodí na Ohři a jízdních kol turistům, zabývá se také hiporehabilitacemi.