Novináře o tom ve čtvrtek informoval radní pro ekonomiku Ladislav Drlý (KSČM). Úspora se týká pouze cen elektřiny, zemní plyn po loňské intervenci České národní banky do kurzu koruny podražil.

Na Českomoravské komoditní burze Kladno kraj nakoupil dodávky elektřiny a plynu pro období od letošního druhého čtvrtletí do konce roku 2015. „Celkový přínos nákupu do pokladny Ústeckého kraje je očekáván ve výši více než 25 milionů. Z toho na elektrické energii jsme ušetřili 31 milionů. Tím, že zemní plyn budeme nakupovat dráž než dosud, tak se celkový výnos snížil na zmiňovaných 25," vysvětlil Drlý.

Celkově jde o 800 odběrných míst
Energiemi bude po zmiňované období zásobován krajský úřad a příspěvkové organizace kraje včetně akciové společnosti Krajská zdravotní. Celkově jde o víc než 800 odběrných míst.

„Cena elektřiny v nízkém napětí se proti dnešní úrovni snížila o třetinu a u vysokého napětí o 15 procent.

Složitější byla situace u zemního plynu, kde po loňské intervenci České národní banky na oslabení koruny vzrostla cena na velkoobchodním trhu o více než desetinu. To se promítlo do naší ceny plynu nakonec jen zčásti – v režimu maloodběr jsme zaznamenali růst o osm procent a v režimu velkoodběr o sedm a půl  procenta. Burzovním nákupem jsme tak dosáhli na nejnižší cenu, kterou bylo možné v dané chvíli na českém trhu realizovat," upřesnil Drlý.