Vyplývá to ze zveřejněných údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). Záporné saldo způsobuje kombinace dvou vlivů – přirozeného úbytku i stěhování lidí jinam. Za tři čtvrtletí zemřelo v regionu 6646 lidí a narodilo se jich 6179. Kraj má navíc ze všech českých regionů největší fluktuaci obyvatel, letos už se jich přistěhovalo i vystěhovalo přes 5000.

Celkově se počet obyvatel Česka letos zvýšil o 7764 obyvatel, hlavně kvůli migraci ze zahraničí, ale i přirozenému přírůstku.

Na konci září žilo v zemi 10,513 milionu obyvatel. Už několik let čísla ČSÚ ukazují, že lidé odcházejí hlavně ze severovýchodu Moravy, naopak jich přibývá v okolí velkých měst – u Brna, Plzně a hlavně Prahy. Praha letos získala 3549 obyvatel, střední Čechy dokonce 9600. Naopak Moravskoslezský kraj letos ztrácí každé čtvrtletí asi tisícovku obyvatel.

Ústecký kraj má zase letos největší fluktuaci obyvatel. Letos se z něj odstěhovalo 5518 obyvatel, což je dokonce víc než z Moravskoslezského kraje, na jejich místa ale přišlo 5182 jiných.

Víc než migrace tak snižuje počet obyvatel kraje nízká porodnost, která za počtem zemřelých letos zaostává o osm procent. I tak je Ústecký kraj pořád pátý nejlidnatější český region.

Jeho letošní výsledek je ve srovnání regionů celkově spíš průměrný, ještě větší ztráty obyvatel vykazuje pět ze 14 regionů.