„Po sametové revoluci v roce 1989 jsem ve svých osmadvaceti letech chtěl změnit svět," říká s úsměvem. O rok později se poprvé dostal do rady města Kadaň. A nyní je starostou. Zhruba osmnáctitisícové město na severozápadě Čech vede už čtrnáct let.

SBĚRATEL HISTORICKÝCH POHLEDNIC

Rodák ze Štětí a vystudovaný pedagog na ústecké univerzitě pracoval nejprve na základní škole jako učitel. Před 25 lety patřil k zakládajícím členům ODS. V roce 1993 se stal přednostou okresního úřadu v Chomutově. Zajímavostí je, že byl vůbec nejmladším přednostou okresního úřadu v celé České republice.

Krajské volby 2016 Ústecký kraj.Zdroj: Deník/Iveta KöhlerováV Kadani, kam se přiženil, žije Jiří Kulhánek už přes třicet let. „Kadaň je moje srdeční záležitost. Velmi krásné jsou i naše Krušné hory, zejména ze sedla kola," poznamenává otec dvou dospělých synů. Jeho silný vztah k městu dokazuje také jeden z jeho velkých koníčků.

Je totiž sběratelem historických pohlednic tohoto starobylého města. Má jich už přes patnáct set. A sbírá i poštovní známky. Kromě toho hodně čte, hrál aktivně volejbal a má rád muziku, zejména bigbít.

Na Ústeckém kraji má nejraději jeho přírodu a památky. Známý je rovněž svou vášní pro cykloturistiku, která ho před lety přiměla vytvořit i generel cyklistické dopravy města Kadaň. Odborné firmy, které podobné projekty zpracovávají, totiž požadovaly až tři sta tisíc korun. Rozhodl se proto, že ho pro město vytvoří sám, zadarmo a během své dovolené.

Město podle něj staví cyklostezky dodnes. Jednou z hlavních cyklotras, která se podle projektu vybudovala, vede po kadaňském Nábřeží Maxipsa Fíka do zhruba deset kilometrů vzdáleného Klášterce nad Ohří. Obě města se na ní podílela společně.

KADAŇSKÉ ŘEŠENÍ

Jeden z hlavních problémů, které převládají v Ústeckém kraji, je dlouhodobá a vysoká nezaměstnanost. V Kadani se ji rozhodli řešit například tím, že firma, která získá od města veřejnou zakázku za více než milion korun, musí při pracích zaměstnat minimálně deset procent nezaměstnaných nebo absolventů.

„Aby se zapojili a získali praxi. Pro studenta, který vyšel školu, je největší problém získat práci, protože tu praxi nemá. Loni jsme takhle zaměstnali dvanáct lidí a letos v tom pokračujeme," říká Jiří Kulhánek, který dlouhodobě upozorňuje také na zneužívání sociálních dávek.

V Kadani jsou evidovány dvě vyloučené lokality a oblast Chomutovska dlouhodobě patří mezi regiony s vysokou nezaměstnaností. V srpnu tam podle údajů úřadu práce bylo devět procent obyvatel bez práce.

„Všechny nás čeká práce, a kdo bude čekat, že mu přijde něco shůry a zadarmo, to se prostě nestane. Kraj by se měl starat o to, aby vytvářel příležitosti pro chytré a pracovité lidi, kteří chtějí něco dělat," dodává Jiří Kulhánek.

Chceme zvednout „nemakačenka" z gauče

Ústecký kraj Každému lídrovi Deník položil pět stejných otázek s volební tematikou. Na jednu odpověď má kandidát maximálně 500 znaků.

1. Co je podle vás největším problémem Ústeckého kraje?
Sociálně vyloučené lokality, problémy s nepřizpůsobivými občany, úbytek lékařů a zdravotních sester v nemocnicích.

2. Jaké jsou priority vašeho programu?
My chceme především podporovat aktivní a pracovité lidi. Vytvářet příležitosti a bránit nesmyslným zákazům. Aktivním, pracovitým lidem, živnostníkům, drobným podnikatelům stačí ponechat prostor a oni nám to mnohokrát vrátí v dobrém.

3. Pokud se dostanete do vedení kraje, na co se zaměříte jako první?
Na dobrou pověst kraje a naučit se umění naslouchat občanům, co opravdu potřebují. To nás nic nestojí, kromě osobního úsilí každého krajského zastupitele, ale také krajského úředníka. Je to mnohem důležitější než plané sliby před volbami.

4. Na jedné straně kraj trápí nezaměstnanost, na druhé chybějí kvalifikovaní pracovníci. Jak byste tento problém řešil?
Jednou z našich priorit je dosáhnout vyplácení sociálních dávek za odvedenou práci. To znamená nepodporovat zneužívání sociálního systému a zvednout „nemakačenka" z gauče do práce, jinak mohou na sociální dávku zapomenout. To je donutí naučit se pracovat a pak se mohou i postupně rekvalifikovat na potřebné profese. Problémem Ústeckého kraje není až tolik vysoká nezaměstnanost, ale spíš velmi špatně nastavený sociální systém.

5. S kým byste byli ochotni vytvořit koalici v případě úspěchu? S kým určitě ne?
Nejsme favority voleb. Spolupracovat budeme ale rádi s těmi, kteří chtějí pro náš kraj opravdu pracovat, myslí to vážně a nebojují jen o koryta. Jinak platí, že spolupráce s KSČM ne.

Předvolební seriál Deníku Pátek 16. 9. - Saša Štembera (Sev.)
Pondělí 19. 9. Leo Steiner - (JsmePRO! Kraj 2016)
Středa 21. 9. - Jiří Kulhánek (ODS)
Pátek 23. 9. - Michal Kučera (TOP 09)
Pondělí 26. 9. - Oldřich Bubeníček (KSČM)
Pátek 30. 9. - Jaroslav Foldyna (ČSSD)
Pondělí 3. 10. Petr Urbánek (ANO)
Jak jsme vybírali lídry?
Postupně vám představíme sedm lídrů stran a hnutí kandidujících do zastupitelstva Ústeckého kraje. Do výběru se dostaly strany a hnutí zastoupené v současném zastupitelstvu a vstupující do voleb s vlastní kandidátní listinou a také další podle výsledků posledních voleb do parlamentu v Ústeckém kraji. Ve středu 5. října zveřejníme seznam všech lídrů.