Lidé na Děčínsku si mohou oddechnout. Po půl druhém měsíci se podařilo policii dopadnout hledaného Jindřicha Jetmara, jehož viní z přípravy vraždy a vykradení řady chat a chalup. Jetmar se po celou dobu skrýval v lesích Českého Švýcarska. Při zadržení nepadl jediný výstřel.

Po celý svůj dosavadní život byl Jindřich Jetmar úzce spojen právě s chalupou na Janově. Nejprve na ni jako dítě jezdil s rodiči a trávil zde celé týdny. Později, po jejich smrti, stavení zdědil. Po rozvodu se na Janov trvale přestěhoval a žil tady sám.

Na chalupě měl klid na svou práci. Mezi sousedy měl ale pověst podivína. Ale také šikovného a ochotného řemeslníka, který se nebál práce.

Když o chalupu před lety kvůli finančním problémům přišel, naplno propukla jeho psychická nemoc. Trpí totiž paranoidní schizofrenií, která jej nakonec dostala do policejní cely. Během víkendu  pak byl převezen do psychiatrické léčebny.

Noční dopadení

Právě na Janově v pátek krátce před desátou hodinou večerní skončil sedmitýdenní útěk Jindřicha Jetmara před policií. Jetmara zadrželo pět příslušníků ústecké speciální pořádkové jednotky při vloupání do chaty. Policisté čekali, až Jetmar udělá chybu. 
A dočkali se. Z dostupných informací se zadržení obešlo bez střelby i násilí.

„Jsem ráda, že se vzdal dobrovolně a hladce. A že tak nezavdal příčinu k dalším konspiracím. Teď jen doufám, že 
s ním bude slušně a spravedli-vě zacházeno. A že se vysvětlí ty pomluvy o střelbě na lidi nebo o přípravě vraždy," řekla Děčínskému deníku sestra Jindřicha Jetmara Veronika.

Samotná akce, po které sklapla past, začala v okolí Janova 
a Růžové o několik hodin dříve. Desítky policistů nejen ze speciální pořádkové jednotky, ale i ze zásahové jednotky a z obvodního oddělení  obklíčily kolem osmé hodiny večer dvě chalupy.

„U jedné z chalup se hledaného Jindřicha Jetmara podařilo zadržet. Následně byl umístěn do cely předběžného zadržení," uvedla policejní mluvčí Veronika Hyšplerová.

Po Jindřichu Jetmarovi  začala policie pátrat v polovině ledna, kdy do akce nasadila desítky policistů, včetně psovodů. Pomáhal i vrtulník s termovizí.

Jetmar ale týdny úspěšně unikal. Využíval totiž výborných znalostí okolní krajiny, ve které se pohyboval prakticky od dětství. Policisté jej viní z přípravy vraždy, údajně svého psychiatra, a několika vloupání. Na svědomí má mít také střelbu po strážcích parku, kteří v polovině ledna odhalili jednu z jeho skrýší. Nikomu se ale naštěstí nic nestalo.

Jeho známí ale moc nevěří tomu, že by byl Jetmar tak nebezpečný. A to i přesto, že po něm pátrali policisté v neprůstřelných vestách a se samopaly.
„Je to nemocný člověk. 
A svým způsobem vlastně chudák," říká jeho kamarád Josef Pech.