Obě děvčátka přišla na svět předčasně v ústecké Masarykově nemocnici těsně před začátkem letních prázdnin. Přitom termín porodu měla jejich maminka Kateřina Skokanová stanovený až na 28. září.

DVA MĚSÍCE V INKUBÁTORU

„Nic nenasvědčovalo tomu, že by holky měly přijít na svět dříve, šla jsem na kontrolu jako pokaždé a zjistili mi vysoký krevní tlak a bílkovinu v moči. Musela jsem hned do nemocnice a po devíti dnech na císařský řez,“ vypráví Kateřina, která trpěla i preeklampsií, závažným onemocněním, které může ohrozit matku i samotné dítě.

Porodní nástrahy ovšem maminka zvládla, děvčátka musela do inkubátorů v ústecké nemocnici. „Verunka byla v inkubátoru dva měsíce, pak šla na vyhřívané lůžko a po třinácti dnech začátkem září domů,“ popisuje maminka.

Kačenka musela zůstat v inkubátoru o týden navíc. „Následně zamířila na vyhřívané lůžko, ale čekalo se déle, než nabere dostatek síly na to, aby mohla jíst bez sondy. Začátkem října jsme ji měli doma,“ zmínila maminka.

Štěpánka Beranová se narodila Petře Frühlichové a Tomáši Beranovi z Lovosic 5.11. v 22.47 hodin v Litoměřicích (3,41 kg a 53 cm).
ANKETA, FOTOGALERIE: Právě jsme se narodili

O předčasně narozená miminka se starají ve dvou perinatologických centrech Krajské zdravotní v Ústí a v Mostě.

„Ročně ošetříme asi 100 dětí s porodní hmotností pod ' 1 500 gramů,“ uvedl lékař z Novorozeneckého oddělení ústecké Masarykovy nemocnice Petr Janec. V mostecké nemocnici ošetří ročně zhruba 60 až 70 dětí.

USPOKOJIVÉ VÝSLEDKY

„Dnes jsme schopni zachraňovat děti, které váží při narození 500 gramů. Výsledky jsou poměrně uspokojivé, co se týká úmrtnosti, ale pochopitelně nás také zajímá, jaké ty děti budou po naší péči. Z nejnižší věkové skupiny a hmotnosti pod 1000 gramů, která je nejkritičtější, přes 50 procent úspěšně vrátíme do života, vesměs bez většího hendikepu. Což je velmi pozitivní,“ zdůraznil primář Dětského a dorostového oddělení mostecké nemocnice Jiří Biolek.

Jak podotýká maminka Kateřina, obě holčičky žádný zvláštní režim nemají. „Oproti miminkům narozeným v termínu asi jen to, že s nimi například třikrát denně cvičíme. Jde o takové chvilkové držení v určité poloze, kdy se jim vlastně pomáhá zvedat například hlavička a napínat svaly,“ podotýká maminka.

Teď už jsou obě miminka v pohodlí domova u šťastných rodičů. „Budeme moc rádi, když i jiné maminky uvidí, že i tak maličkatí drobečkové mají obrovskou sílu a vůli si život vybojovat,“ dodali Kateřina a Václav Skokanovi.

Prvňáčci ze Základní školy v Bohušovicích nad Ohří.
Naši prvňáci: ZŠ Bohušovice nad Ohří a ZŠ Straškov