Flyball je jediný kolektivní psí sport. Proti sobě závodí dvě čtyřčlenná družstva složená ze čtyř lidí a čtyř psů. Jedná se o štafetu. Úkolem psů je překonat čtyři překážky, vzít míček z desky boxu a vrátit se s ním zpět přes překážky ke svému páníčkovi. Ve vymezeném prostoru se vystřídá s dalším psem z družstva.

„Počítá se celkový čas všech psů. Ti zároveň nesmí oběhnout překážku nebo pustit míček na zem,“ popsala ředitelka závodu Zuzana Pecháčková.

Do Blšan se sjela absolutní evropská špička, týmy jsou rozděleny do 15 divizí podle výkonosti. „Soutěž funguje v podstatě jako mistrovství světa v hokeji. Na účastníky čeká vyřazovací pavouk, dva nejlepší skončí ve finále,“ sdělila Pecháčková.

Superúplněk nad Podbořany. Středa 13. července 2022
FOTO: Superúplněk nad Podbořany. Měsíc vykouzlil krásnou podívanou

Jelikož jsou závodníci rozděleni do zmíněných výkonnostních kategorií, finálí bude několik. Ale nakonec bude jen jeden mistr Evropy, a to vítězný tým z té nejrychlejší divize. Znám bude v neděli. „Češi určitě nejsou bez šance. Máme družstva, která mohou konkurovat těm nejlepším v Evropě,“ věří v domácí úspěch Pecháčková.

Poslední mistrovství Evropy se konalo kvůli covidu v roce 2019, nyní probíhá po dvouleté pauze. Zatím poslední se v Česku uskutečnilo v Mladé Boleslavi v roce 2008. „V Blšanech je 110 týmů, v Mladé Boleslavi nebyla ani polovina z tohoto počtu,“ nastínila Pecháčková.

Bývalé vojenské letiště u Žatce bylo základnou stíhaček MiG-29. Po rozpadu federace odletěly na Slovensko, kde některé slouží dodnes.
Bývalé vojenské letiště u Žatce bude mít památník. Připomene i pomoc Izraeli

Flyball je sport a zábava pro lidi bez rozdílu věku, závodit mohou děti i senioři. K této aktivitě se hodí celá řada psích plemen, nejčastěji jsou na závodních drahách k vidění border kolie a různí kříženci. V Česku je flyball mladý sport, provozuje se u nás přibližně dvacet let.

Mistrovství Evropy se koná v Blšanech v areálu, kde místní klub hrál v letech 1998 až 2006 první fotbalovou ligu. Pak klesal v soutěžích, nakonec skončil v ústeckém krajském přeboru. V roce 2016 se přestal hrát v Blšanech fotbal úplně. Tamní areál v posledních letech ale opět žije, využívají jej fotbalové kluby z Čech i zahraničí k soustředěním. Majitelem areálu je společnost Šilhánek a syn z nedalekých Kryr, vyjma hlavního hřiště s osvětlením a tribunou, které patří občanskému sdružení Fotbalový klub Chmel Blšany. Areál s hotelem a několika fotbalovými hřišti má v pronajmu a provozuje jej rodina Roberta Janka z Blšan.„Máme štěstí, že jsme mohli mistrovství Evropy tady uspořádat. Fotbalová rovná travnatá hřiště mají ideální povrch pro psy, účastníci si pochvalují i prostory kolem a zázemí,“ ocenila Zuzana Pecháčková.