VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Dobrými houbaři se stanete jedině praxí, říká Daniela Richterová

Severní Čechy - Daniela Richterová absolvovala ústecké Gymnázium v Jateční a pak odešla do Prahy. Zde studovala Mezinárodní teritoriální studia, dokončila s titulem Bc. Německá a rakouská studia musela bohužel přerušit. Přibližně tři roky pracovala v reklamní agentuře, poté se začala soustředit na vlastní projekty.

24.9.2012
SDÍLEJ:

Se svou kolegyní a bývalou spolužačkou Petrou Kutinovou otevřela po zhruba ročních přípravách obchod Les Houbeles. Výtvarný dozor drží přítel Daniely Jakub Chocholoušek. Mezi její zájmy patří samozřejmě příroda a také umění.

S Danielou Richterovou jsme si povídali o houbách a houbaření nejen u nás…

Jste dobrá houbařka?
Houbaření mě baví, a jak se říká, když nás něco baví, děláme to dobře… Někde jsem četla, že houbaření v nás probouzí atavismus dávné sběračské pudy. Nedávno jsem si říkala, že kdyby mě někdo v lese natáčel skrytou kamerou, mohla bych posloužit jako studijní objekt. Mám sběračské pudy tak silné, že mi občas chybí záklopka a nevím kdy přestat. Až se ucho utrhne, a to doslova. (smích)
Ale samozřejmě nadšení samo o sobě nestačí, je potřeba i něco navíc. Často slyším lidi říkat, že se jim houby vyhýbají. Řadě z nich přitom chybí znalosti, za jakých podmínek houby začínají růst, kde a kdy hledat určitý druh. Chcete-li houbařit „na vyšší úrovni", nesmí vám chybět komplexnější znalosti. Existují typicky jarní, letní nebo podzimní houby, určité druhy rostou na spáleništích, na polích nebo větvích odumřelých stromů a tak dále. Když pochopíte některá základní pravidla, stane se jen zřídka, že odejdete z lesa s prázdnou.

Kolik hub znáte?
Záleží na tom, z jaké strany se na to podíváte. Letos jsem úspěšně složila zkoušku ze znalosti hub. Šla jsem tam s tím, že budu skládat lehčí variantu zkoušky, která zahrnuje pouze hřibovité houby a vedle toho samozřejmě i minimum nejnebezpečnějších jedovatých hub. Komise mě ale nakonec přemluvila, když už jsem jednou tam, ať se rovnou pokusím o složitější verzi o všechny volně rostoucí jedlé houby. A povedlo se. Mám teď tedy papír, že mohu sbírat všechny jedlé tržní houby.
Ovšem, naučit se poznávat houby z atlasů ještě neznamená dokázat je určit se stoprocentní jistotou v jejich přirozeném prostředí. Z fotografie pořádně nepoznáte velikost, zkreslená může být i barevnost a chybí důležitý poznávací znak, jakým je vůně. Stejně tak může mít v různých lokalitách jeden a ten samý druh lehce odlišnou podobu. Dobrým houbařem, nebo spíš bych řekla amatérským mykologem, se můžete stát jedině praxí. To znamená chodit do lesa s odborníkem nebo alespoň mít při ruce kapesní atlas a dokola určovat a určovat. A nosit si houby z lesa domů a znovu určovat. A pokud si nejsme jistí, zajít do mykologické poradny a nechat si houbu posoudit odborníky.
Máme opravdu štěstí, že jsme mykologickou velmocí a že můžeme využívat služeb mykologické společnosti a navštěvovat jejich akce. Každoročně se pořádají desítky výstav a přednášek.

Které houby tedy sbíráte?
Všechny hřibovité a postupně si do svého „repertoáru" přidávám i to, co by běžný houbař pravděpodobně nazval prašivkou. Od ryzců, holubinek, přes čirůvky až po určité druhy chorošů. Pokaždé si ale pro studijní účely do košíku přihodím něco, co mne zaujme. Každopádně nikdy neriskuji a neuvařím vše, co si donesu. (smích)

Byla letošní sezona dobrá pro houbaře?
Léto bylo dost suché a ve srovnání s uplynulými dvěma roky se velkolepé žně nekonaly. Já jsem si ale na své přišla. S přítelem jsme objevili místo na jidášovo ucho bezový les kousek od chalupy. Bohatě jsme si užili letní pravákové období, v mezi za chalupou jsme sklidili doslova lány nádherných křemenáčů a naposledy jsem si nasbírala koš výborného kotrče kadeřavého. Mohla bych dále pokračovat, ale nechci provokovat. (smích)
Nejvíc mě ale potěšil nález tří obrovských hlav choroše oříše, což je myslím jedna z řídce se vyskytujících hub, která je pověstná svými léčivými účinky. A mimochodem je chuťově delikátní.

Jak houby v kuchyni zpracováváte?
Mám ráda klasickou smaženici, ale na druhé straně si myslím, že delikátnost některých druhů hub zavedenou kuchyňskou úpravou zabíjíme. Řada hub má specifickou chuť a vůni, kterou může kombinace s jinými houbami nebo s výraznějším kořením zbytečně přebíjet. Já sama to dělám tak, že když chci nějakou houbu ochutnat, usmažím si ji jen na másle nebo na sádle (tužší houby případně povařím). Doporučuji! Ne nadarmo se muchomůrka růžovka lidově nazývá masák. Na másle nebo sádle skutečně připomíná chutí maso. Už jsem ale slyšela i názor, že chutná jako mořské plody.
Mimochodem, moje kamarádka ze Sardinie, kde jsou houby považovány za gurmánskou specialitu, mě naučila nakládat houby namísto do octa do oleje. Je to o tom samém ocet chuť hub přebíjí, olej ji zvýrazní. Ideálně v kombinaci s jemným kořením.

Co vás inspirovalo založit pro houbaře obchod a co nabízí?
Houbařím odmalička, ale díky rodinné chalupě mého přítele jsem se před několika lety doslova ocitla uprostřed houbařského ráje. A úplně mě to pohltilo. Nápad se zrodil v lese, uprostřed sezony. Les Houbeles vznikal doslova v kreativním, pestrobarevném světě hub. Popravdě mám ale štěstí, že žiji s výtvarníkem a s ním se podobné nápady vymýšlejí snadno. Do příprav jsem posléze zapojila svoji blízkou kamarádku, o které jsem byla přesvědčená, že mi bude schopná po všech stránkách pomoci s realizací.
Les Houbeles jsme postavili jako značku pro houbaře, v širším smyslu jsme se chtěli zaměřit na všechny zákazníky, zejména pak rodiny s dětmi, které mají rády český venkov, toulky přírodou a zdravý životní styl . Z recese jsme se nazvali 1. značkou pro sportovní houbaření, čímž jsme chtěli říct, že jde o koníček jako každý jiný. A může být koníčkem i pro moderní mladší lidi, nemusíte si ho schovávat na důchod. (smích)
Do svého sortimentu jsme zahrnuli, nebo chceme postupně zahrnout, veškeré produkty, který souvisejí s houbařením nebo sbíráním a zpracováváním lesních plodů a bylin, stejně jako produkty, které člověk využije při obyčejných toulkách lesem (košíky, nože, štětečky na čištění hub, atlasy, oblečení, obuv a ochranné pomůcky vhodné do lesa, trička s houbelesáckými potisky, holínky, tenisky, pláštěnky apod.) Dosud jsme provozovali pouze internetový obchod, teď ale otevíráme kamennou prodejnu v Praze.

Nebojíte se, že nabízíte spíše sezonní zboží?
To máte pravdu, ale myslím, že se nám podařil vymyslet koncept obchodu, díky kterému se můžeme sezonnosti vyvarovat. Postupně totiž chceme nabízet speciality z divoké kuchyně. V zahraničí se tento gastronomický trend rozvinul pod pojmem foraging („spásání") a vychází z toho, že v kuchyni můžeme využívat řadu divoce rostoucích, respektive planých, rostlin, včetně hub. Dá se říci, že Západ objevil fenomén hub. Tento gastronomický koncept je odůvodněn i pozitivním přínosem divokých rostlin pro naše zdraví obsahují vyšší podíl vitamínů a nejrůznějších minerálů, než je tomu u kulturních plodin.
V podstatě ale divoká kuchyně není nic objevného, plané rostliny využívaly naše babičky. Jen se na to v éře supermarketů trochu pozapomnělo. Nám se podařilo v tomto ohledu navázat spolupráci s rodinnou konzervárnou pana Olina Bezchleby ze Zábřehu na Moravě, který vyrábí spoustu výjimečných produktů ze všech možných volně dostupných zdrojů (kromě hub například z bezu, jeřabin, lesního ovoce, divokých špendlíků nebo například medvědího česneku). Často přitom znovuobjevuje staré receptury.

Autor: Redakce

24.9.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Pomocní dělníci ve výrobě 15 000 Kč Pomocní pracovníci ve výrobě jinde neuvedení dělník energetických zařízení. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč, mzda max. 18000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Manipulace se surovinami a odpadem, Obsluha pomocných technologických úseků výtopen, udržování kotelního zařízení, mazací, čistící a úklidové práce, spolupráce při opravách a revizích zařízení, samostatná obsluha, dle oprávnění vyhrazených a ostatních technologických nebo technických zařízení, které jsou součástí technologického systému výtopny s ohledem na skutečný stav zařízení, činnost na elektrickém zařízení v rozsahu §4 vyhl. č. 50/1978 Sb., , ŘP skupiny B, ŘP skupiny T výhodou, výhodou topičský průkaz 3 třídy pro obsluhu horkovodního kotle, praxe na podobné pozici výhodou. Smlouva na dobu určitou s možností prodloužení. Stravenky, dovolená navíc, příspěvek na penzijní připojištění, sociální fond. Způsob kontaktování zaměstnavatele: e-mailem, telefonicky od 8.00h. do 14.00h.. Pracoviště: Energie holding a.s. - litoměřice, K Výtopně, č.p. 1978, 412 01 Litoměřice 1. Informace: Karel Stejskal, +420 416 725 950. Gastronomie - Kuchař/ka 20 000 Kč Hledáme pro náš stravovací provoz, firemní jídelnu v Lovosicích. Náplň práce: příprava jídel dle stávajících norem a výdej pokrmů. Výroba - Výroba Obsluha strojů 16 752 Kč Obsluha strojů na úpravu vláken, dopřádání a navíjení příze a nití chemik výroby. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Nepřetržitý provoz, úvazek: . Mzda min. 16752 kč, mzda max. 24000 kč. Volných pracovních míst: 8. Poznámka: místo výkonu práce: Terezínská č.p. 879/60, 410 02 Lovosice 2. Směnnost: 3 směny, nepřetržitý provoz, noční provoz. Mzda 17.493 Kč, po zaškolení 24.000 Kč. Své životopisy zasílejte na: sleierova@glanzstoff.com nebo nás kontaktujte na tel.: 416 575 112 M. Šleierová.. Pracoviště: Glanzstoff - bohemia s.r.o., Terezínská, č.p. 60, 410 02 Lovosice 2. Informace: Monika Šleierová, +420 416 575 112. Výroba - Výroba Manipulační dělníci ve výrobě 81 Kč Manipulační dělníci ve výrobě manipulační dělník/ce na střihárně a šicí dílně. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 81 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Požadujeme pracovitost, zručnost, spolehlivost .Pracovní poměr na dobu určitou je později možný změnit na dobu neurčitou. Zájemci nechoďte prosím, Pokud Vás do týdne nebudeme kontaktovat. místo jsme obsadili již jiným uchazečem. , Způsob kontaktování zaměstnavatele: nevolejte. první kontakt - životopis emailem !!! na adresu: pam@timo.cz.. Pracoviště: Timo s.r.o. litoměřice, K Výtopně, č.p. 1889, 412 01 Litoměřice 1. Informace: Jana Zajíčková, +420 416 574 516.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Roudnice nad Labem

Vedení Roudnice kritizuje vysvědčení od ekonomů. Prý není férové

Rekonstrukce Palachovy ulice v Litoměřicích
1 7

Rekonstrukce Palachovy ulice i tržnice se protáhly, ale prý spějí ke konci

Biskup Jan Baxant: Přijmu každého, kdo se se mnou chce setkat. I Ratha

Litoměřice /ROZHOVOR/ - Biskup Jan Baxant poobědval s kandidátem do Senátu Davidem Rathem.

FOTO: Výzkumné centrum v Litoměřicích bude hotové na jaře

Litoměřice - Po bouracích pracích, které probíhaly v zimě v areálu bývalých Dukelských kasáren v Litoměřicích, vrcholí na místě hrubá stavba vědecko-výzkumného centra. 

Lunetic začne turné v Litvínově. Mámě zpívají už dvacet let

Litvínov - Někdejší populární kapela oslaví dvacet let hitu Máma. Na koncert můžete přijít do litvínovské Citadely.

ČFL pokračuje, Litoměřicko i Brozany hrají své duely doma

Litoměřicko - Česká fotbalová liga pokračuje v anglickém stylu. Už dnes, ve středu 19. září, je na programu předehrávané 17. kolo, Brozany i Litoměřicko hrají doma.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT