„V horní části zoo mohou vidět rodinku dikobrazů srstnatonosých, velkých hlodavců, kteří jsou typičtí svým pokryvem těla – černobílými ostny. Naše zoo začala chovat samce a samici v roce 2015 a od té doby se jim třikrát narodila mláďata, poslední na konci června,“ přibližuje tisková mluvčí ústecké zoo Věra Vrabcová.

„Malí dikobrazi se rodí již „hotoví“, po narození běhají za matkou, jsou vidoucí, tělo mají osrstěné s drobnými ostny, je to vlastně taková miniatura dospělých jedinců. V naší zoo je návštěvníci mohou vidět v malém pavilonu vedle žiraf a nosorožců, kde čekají na rekonstrukci svého venkovního výběhu,“ sděluje Věra Vrabcová.

Další mláďata najdou návštěvníci v klidnější lesnaté části zoo.

VZÁCNÍ JELENI

„Vzácné jeleny bělohubé chová naše zoo od roku 2000 a pravidelně se u nás rozmnožují. Tento druh je velice vzácný, v Evropě jej chová pouze 10 institucí a naše zoo počtem 13 kusů patří k největším chovatelům. V červnu se u nás narodila dvě mláďata, která v současné době mohou návštěvníci již většinou spatřit u krmelce, kde se stádečko zdržuje. Po porodu totiž zpočátku matka mládě odkládá v ústraní a až po několika dnech až týdnech je přivede ke stádu,“ popisuje vedoucí zoologického úseku Petra Padalíková.

Zoo Ústí nad Labem - ilustrační foto. Irbis
Irbisové se vrátili do ústecké zoo. Želvu hvězdnatou dostala zoo darem

O něco níže se pod výběhem pro jeleny nacházejí klece pro sovy. Jeden z chovaných druhů, sovice sněžní, se letos vyznamenal, neboť jejich rodinka je opravdu početná.

„V období od 14. do 23. června se ze snesených vajíček postupně vyklubalo šest mláďat! Pár začal poprvé hnízdit v loňském roce, samice pochází z našeho odchovu a samec ze Zoo Děčín. Oba jsou starostliví rodiče, v době, kdy se starají o mláďata, jsou dokonce agresivní, takže chovatelé musejí omezit úklid na minimum,“ pokračuje ve výčtu Věra Vrabcová.

„Tato mláďata velice rychle rostou, takže z malých šedivě ochmýřených kuliček se během pár týdnů stanou ptáci k nerozeznání od svých rodičů, takže návštěvníci by si měli s návštěvou zoo pospíšit,“ dodává na závěr.

Marie Javornická přežila největší tramvajové neštěstí v Čechách. Stalo se 13. července 1947 na Bukově v Ústí nad Labem.
Jela poprvé tramvají a hned prožila masakr. Dodnes se bojí jezdit MHD