Zatímco v Libereckém kraji nebo v Praze se zvyšuje počet útoků nakažlivější delta mutace covidu-19, v Ústeckém kraji se prozatím daří indickou variantu držet zkrátka. Objevilo se zatím několik menších ohnisek na Děčínsku, podařilo se je ale uhlídat a šíření rychle zastavit. Všichni nakažení měli lehčí průběh nemoci. Aktuálně řeší hygienici v regionu podezření na agresivnější variantu viru na koleji ústecké univerzity.

„Od začátku sledování evidujeme v kraji zatím dvanáct případů varianty delta, bylo to v pěti menších ohniscích na Děčínsku,“ uvedla krajská hygienička Lenka Šimůnková. Vůbec první případ nakažlivější indické mutace se v ČR objevil v průběhu května.

„Ve všech případech byla nařízena přísná karanténní opatření, díky tomu se podařilo rychle zastavit a uhlídat šíření. Zdá se, že jsou tato ohniska vyhaslá,“ dodala Šimůnková.

Ilona Pšenková.
Ředitelka Pšenková: Orangutani budou muset ústeckou zoo dočasně opustit

Část lidí si nákazu přivezla z cest do Velké Británie či Indie, varianta delta se pak rozšířila například na členy jejich rodin či někoho z jejich okolí.

Jedno ohnisko mělo souvislost s Libereckým krajem, kde v Polevsku nedávno řešili výraznější problémy s nakažlivější mutací. Odtamtud se vir dostal do Kytlic na Děčínsku. „Všichni nakažení měli lehčí průběh, nikdo z nich nebyl hospitalizován,“ řekla krajská hygienička. Ani jeden z nakažených delta variantou v Ústeckém kraji nebyl očkován ani jednou dávkou vakcíny proti koronaviru.

Aktuálně řeší hygienici v kraji další možný případ indické varianty, čeká se na verdikt laboratoře. Ta má výskyt agresivnější mutace potvrdit nebo vyvrátit. „Šetříme podezření na variantu delta na koleji ústecké univerzity. Jeden ze zahraničních studentů měl pozitivní test, máme obavy, že by se mohlo jednat o tuto mutaci,“ uvedla Šimůnková. Hygienici okamžitě poslali na testy dalších třicet studentů, kteří s cizincem mohli přijít do kontaktu. „Pozitivní byli tři, také u nich máme podezření. Nyní čekáme na výsledky testů,“ přiblížila hygienička.

Očkování proti covidu. Ilustrační snímek.
V Ústeckém kraji má dokončené očkování téměř 200 tisíc lidí

Cestovatelská anamnéza zatím stojí za většinou případů indické varianty. Daří se je odhalovat hlavně díky testování po příjezdu do republiky. Podezření na komunitní šíření je podle hygieniků zatím jen v Jihočeském a Libereckém kraji. „Klíčové bude léto a návrat lidí z míst, kde riziko importu delta mutace může být. Proto jsou nastavená opatření, aby se lidé testovali, když jedou z těchto velmi rizikových zemí, aby při příjezdu absolvovali minimálně pětidenní karanténu,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch s tím, že v některých zemích Evropy se koronavirová situace právě kvůli indické variantě opět zhoršuje.

V Ústeckém kraji je nyní situace stabilizovaná. Hygienici zde nyní evidují jednotlivé případy, v regionu dominuje britská mutace. V pondělí 21. června nebyl v kraji žádný nový nakažený, o den později jich bylo devět. Ve středu testy odhalily dva pozitivní, ve čtvrtek jednoho. V pátek 25. června přibylo sedm nových případů.

Ingrid Johana Concepción Samudiová odlétá zpět do Panamy po dvou letech stáže v nemocnici v Ústí nad Labem.
Lékařka z Panamy po stáži v Ústí: V Česku jsem objevila, co znamená žít

Od začátku pandemie zaznamenali hygienici v Ústeckém kraji přes 123 tisíc případů koronaviru, ve statistikách je zapsáno 2 566 úmrtí. V kraji pokračuje očkování proti covidu-19, dosud ho má dokončené 215 tisíc lidí.