Informaci o výskytu mutace delta sdělila epidemioložka ústecké krajské hygienické stanice Eva Patrasová. Hygienici nakaženého nechali izolovat, nyní už má negativní testy. „Byl to skutečně jediný případ, ale s vazbou na Děčín, kde se nám bohužel nepodařilo zcela objasnit původ nákazy v zahraničí. Ohnisko jsme naštěstí ohraničili a odřízli,“ vysvětlila epidemioložka s tím, že Ústečan se nakazil právě během pracovního kontaktu v Děčíně.

Na Děčínsku hygienici zaznamenali tři ohniska s dohromady dvanácti případy indické mutace koronaviru. O určení mutace se postarala laboratoř v Drážďanech v Německu. Všichni pacienti měli lehký průběh a téměř všichni se už uzdravili. V prvním ohnisku se jednalo o cestovatelskou anamnézu, kdy si pacienti přivezli nákazu ze zahraničí. Druhé ohnisko sice časově s tím prvním nesouvisí, geneticky se ale souvislost prokázala. Třetí je pak společné s Libereckým krajem, kde nedávno měli potíže s touto variantou viru v Polevsku. Právě z něj se přenesl do nedalekých Kytlic na Děčínsku.

V jednom z ohnisek se pak ukázalo, že očkování chrání i před touto variantou viru. V jedné ze zasažených rodin žije žena, která má za sebou ukončené očkování. Přesto ji hygienici nechali raději v karanténě s ohledem na to, že se v práci stýká s velkým množstvím lidí. Jak se ale ukázalo, žena neonemocněla a testy měla negativní.

Tramvajové neštěstí z roku 1947 mělo 30 obětí, 79 výletníků bylo zraněno
Ústí si připomene oběti největšího tramvajového neštěstí na Bukově

Podle primáře infekčního oddělení ústecké Masarykovy nemocnice Pavla Dlouhého je závažnost delty dána její dvakrát až třikrát vyšší nakažlivostí. Stejně jako v jiných zemích také v České republice postupně delta varianta převládne a nahradí předchozí variantu britskou, označovanou jako alfa. Dobrou zprávou prý je, že v zemích s velkým podílem očkovaných osob (Británie, Izrael) nevyvolává nová varianta závažnější onemocnění, nemocnice se neplní pacienty s covidem-19 a umírá jen velmi málo nakažených. 

„Důležité je, že před infekcí a závažným průběhem covidu chrání až druhá dávka vakcíny. Proto se zkrátil interval pro podání druhé dávky na 21 dnů u očkovací látky Pfizer/BioNTech a na 28 dnů u Moderny. Je nesmírně důležité, aby také v Česku bylo naočkováno co nejvíce lidí. Velmi nás trápí, že je zde stále přes půl milionu osob starších 60 let, které očkované nejsou a hrozí jim, že onemocní, skončí v nemocnici, na ventilátoru či dokonce zemřou,“ řekl Dlouhý.

Na případné šíření mutací se připravuje město i jeho organizace. „Od začátku komunikujeme s hygieniky, informace předáváme ředitelům domovů pro seniory. Jsou předzásobeny jak dezinfekčními, tak ochrannými prostředky. Byli jsme o tom ujištění. V případě potřeby mohou okamžitě nastavit potřebná opatření,“ uvedl náměstek primátora pro sociální oblast Tomáš Vlach.

Opuštěná zvířata, která našla nový domov v Čeřeništi, navštívila známá herečka Ivana Chýlková.
OBRAZEM: Dům U pejska a kočičky navštívila herečka Ivana Chýlková

Stejně tak vysvětlil, že klienti domovů pro seniory jsou už z velké části očkovaní. „Proočkovanost máme u klientů skutečně vysokou. Personál domovů má také zájem, byli bychom rádi, kdyby byli vakcinováni kompletně všichni, ale nemůžeme k tomu nikoho nutit. Záleží to na vůli zaměstnanců, jsme rádi za každého očkovaného. Stále je možnost mobilních týmů, pokud mají zájem, může přijet i mobilní tým,“ poznamenal Vlach s tím, že doufá ve zlepšení jako u jiných pandemií v historii.

Podle ředitele Domova Velké Březno Tomáše Kříže zde zvláštní opatření v podstatě dodnes nezrušili. Služby domova jsou totiž zaměřené nejen na stárnutí, ale i na onemocnění Alzheimerovou chorobou či jiným syndromem demence. „Ke klientům stále chodíme s respirátory, přičemž ti je nosit nemusí vzhledem ke své diagnóze. Očkovaných máme osm desítek klientů z devadesáti a ti, co nejsou, tak kvůli zdravotním komplikacím. Personál je proočkovaný z téměř šedesáti procent. Měli jsme případy, kdy bylo některým po očkování zle i pět dnů, teploty měli tři dny v kuse,“ vylíčil.

Pečovatelé k očkování přistupují rozporuplně. Někteří to berou jako nutnost, aby chránili sebe, rodinu i klienty. „Není mi to dvakrát po chuti, ale mám obavy kvůli mutacím, nejhorší jsou zprávy, že třeba delta je už i na severu Čech. Polovinu dovolené trávím pracovně v Německu a tam také očkování vyžadují,“ popsala zaměstnankyně jednoho z ústeckých domovů pro seniory, která si přála zůstat v anonymitě.