Cibulové pivo, cibulový štrúdl nebo ta nej cibulačka v Račeticích. Jablka syrová, tekutá, pečená, prostě na všechny možné způsoby v Krásném Dvoře. Nebo oslava ukončení žní v Peruci. Podzim nabízí v regionu oslavy konce sklizní, na své si přijdou mlsalové, obdivovatelé techniky i děti.

Už v sobotu 7. září přivítají v Peruci na Lounsku Krajské dožínky. Letos se koná už 12. ročník. „Odstartujeme průvodem v 11 hodin,“ zve místostarosta Jan Vnouček.

Ve 12 hodin proběhne na náměstí Emila Filly slavnostní zahájení, pak už se rozjede program na třech scénách. „Hlavní pódium bude na náměstí, kde bude největším lákadlem Ilona Csáková. Na scéně na fotbalovém hřišti si přijdou na své hlavně vyznavači country nebo dechovky. Zámecký park bude patřit dětem, potěší je tam například Míša Dolinová,“ pokračuje Vnouček. Vystoupí i Michal Tučný Revival, bavič Petr Martinák, Lounská třináctka a další.

Tak bavily dožínky v Peruci loni: 

Na dožínkách se budou prezentovat také drobní řemeslníci, zemědělci nebo vystavovatelé zemědělské techniky.

Dožínky v Peruci.
Stroje, klasy, zábava. Krajské dožínky rozveselí Peruc již podvanácté

Račetice budou už podeváté oslavovat svou kvalitní cibuli. A nabízejí světovou jedinečnost, kterou jinde neochutnáte. „Dáte si u nás unikátní cibulové pivo,“ zve na Slavnosti cibule Josef Ryšavý.

Akce v Račeticích se chystá na sobotu 14. září, odstartuje v 10 hodin. Chybět nebude jarmark s výrobky a jídly z cibule ve všech podobách, bude se tančit a hrát, vystoupí například Filip Richie, Team Revival, Deepka či Pumpa Rock. Bude se také vařit, divadlo zahraje cibulovou pohádku. „Ochutnáte u nás také třeba cibulový štrúdl, soutěžit se bude o nejlepší cibulačku,“ pokračuje Ryšavý. Se svými vzorky polévek se bude moci přihlásit také veřejnost.

V Račeticích se svezete na traktoru nebo kombajnu, uvidíte také stroj s největší kombajnovou lištou v České republice.

Slavnosti cibule v Račeticích: 

Rovněž podeváté plánují na zámku v Krásném Dvoře Jablečný den. Oblíbená slavnost, která každoročně láká na nádvoří tisíce návštěvníků, je v plánu v sobotu 5. října od 10 hodin. „Opět bude soutěž o nejlepší jablečný produkt. Hodnotit ho bude porota i veřejnost,“ připomíná kastelánka zámku Michaela Hofmanová.

Chybět nebude jarmark, na kterém budou hrát hlavní roli jablka ve všech podobách vařená, pečená, moštovaná i syrová. Chystají se také atrakce pro děti a dětské prohlídky a doprovodný program. „Letos přivítáme kapely Nerez, Yellow Sisters a Mateřská.com,“ dodává kastelánka krásnodvorského zámku.

Jablečný den na zámku v Krásném Dvoře: