Díky česko-saskému partnerství mohou například odborníci už několik let sledovat geologická rizika ve skalách v Českém Švýcarsku. „Osadili jsme na české i něměcké straně měřící zařízení, které sleduje aktivity ve skalách, jejich pohyb. Ve skalních věžích díky tomu můžeme provádět dlouhodobý monitoring, abychom mohli sledovat, co se tam děje a vyhodnocovat případná rizika,“ vysvětluje Jakub Šafránek z geologického oddělení Národního parku České Švýcarsko.

Z Evropské unie dorazilo téměř 800 tisíc eur, projekt má být dokončen do letošního října. Sledovat se ale chování skal bude díky monitorovacím zařízením dlouhodobě i dál. Vzniká díky tomu systém varování před případnými riziky, tedy pádem skal či jejich částí.

Letos má být také dokončený projekt, na který se těší turisté v Krušných horách. Za zhruba půl milionu eur vzniká 39 vizualizací, které představí sedm krušnohorských obcí, jejich historii, zajímavosti. Aplikace Znovuobjevené Krušnohoří bude sloužit na mobilních telefonech, lidé se tak moderní formou dozví zajímavosti například o Loučné pod Klínovcem, Božím Daru, ale i o německých sousedech. O významných historických milnících se tak turisté díky moderním technologiím dozví přímo na místech, kde se odehrávaly.

Kurzy vaření pro děti pořádají v Ústí
Gastroprůmysl trápí nedostatek personálu. Chce si ho vychovat

Koronavirová krize způsobila v přeshraničnách projektech řadu problémů, některé musely být odsunuty na později, spolupráce ale pokračuje. Ani covid tak nezabrzdil spolupráci se Saskem. Celkem už od roku 2014 přišlo z evropské pokladny na projekty na obou stranách hranice téměř 160 milionů eur. „Program se musel vypořádat s uzamčením ekonomiky i zavřením hranic a omezením svobodného pohybu občanů ČR.

V některých případech jsme vyšli vstříc žadatelům a prodloužili jsme dobu realizace či jsme individuálně posuzovali a hledali řešení u projektů, aby nebyla ohrožena jejich realizace. S touto výzvou, která skutečně neznala hranic, se program se ctí vyrovnal. Česká republika tak v tomto programu nepřijde o žádné finanční prostředky, které jí byly ze společného rozpočtu EU určeny,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

Už loni bylo dokončeno rozšíření muzeí na Lesné a v německém Seiffenu, společný projekt vyšel na 1,7 milionu eur, z dotace dorazilo 1,5 milionu. Díky tomu vznikla na Lesné nedaleko Horského hotelu Lesná replika typické krušnohorské stavby. „Postavili jsme nový objekt, hrázděný dům, včetně vnitřního vybavení, který připomíná život horalů. Ve skanzenu v Seiffenu pak postavili kovárnu,“ uvedla Jaroslava Pirienová, která měla projekt na starosti.

Povodně na Šluknovsku, bouře ve Stebnu.
Zpustošené Stebno, vyplavené Šluknovsko. Lidem v neštěstí pomohli profesionálové

Budova na Lesné ale není jen muzeem, velmi často ožívá. V tamní peci se například pravidelně peče chleba, na Velikonoce mazance a během roku další dobroty. Koná se tam také celá řada dalších akcí.

Peníze na podporu přeshraniční spolupráce mezi Českou republikou a Svobodným státem Sasko často přichází také na projekty, které propojují a zlepšují komunikaci mezi hasiči nebo policisty na obou stranách hranice. Vznikly tak systémy, které umožňují lepší akceschopnost například při velkých požárech, povodních a podobně. Využívají je také školy případně sportovní kluby na společné plány. Tato setkání koronavirus prakticky zastavil, s ústupem opatření se ale vzájemná setkávání a spolupráce znovu rozjíždí.

V seznamu podpořených projektů je také například monitoring vydry říční v česko-saském pohraničí, mapování poválečné historie dřevěných hraček v Krušnohoří, vzniklo také informační centrum na přehradě Fláje.