Jana sem přijela na kole z Děčína. Bicykl zamkla u jedné z laviček a začala se převlékat do běžeckého. Když se jí při obouvání roztrhla tkanička u bot, sáhla bez váhání do svého batůžku. Vytáhla náhradní pár provázkových žížal a začala je rychle soukat do dírek zelených tenisek. „To se občas stává, proto musíte být vždy ve střehu,“ usmála se. O pár minut později už stála na startu běžeckého závodu Milada Run.

Oblíbená rodinná akce se v sobotu konala v rámci sportovního seriálu Milada Tour, jehož součástí jsou tři různé závody a také mnoho doprovodných aktivit. Závody se konají v krajině bývalého hnědouhelného dolu, který se v posledních letech změnil v krásné přírodní prostředí jezera Milada nedaleko Ústí nad Labem na rozmezí Krušných hor a Českého středohoří.

Nešlo pouze o závody. Pořadatelé po celý den zajišťovali doprovodný program pro děti. Velký zájem byl například o malování na obličej. „Musela jsem vystát frontu, ale kluk je spokojený. Nevím, jak dlouho mu to vydrží, protože se chce také vykoupat. Ale co bych pro něj neudělala,“ říkala maminka Františka Janíková, která na pláž dorazila z Ústí.

Šestice malých surikat již sebevědomě prozkoumává prostředí v ústecké zoo.
Kuk! V ústecké zoo vykukuje šest mláďat surikat. Takový počet je unikátní

Z Hory Svaté Kateřiny na Mostecku přijel 80letý Karel Červenka. Sportovně založený senior už má za sebou padesátku maratonů. „Jezdím všude, kde se dá. Když se něco podobného koná v našem kraji, nenechávám si to uniknout. Běhat jsem začal až ve 40 letech. Nemohu bez toho být. Manželka mě v tom podporuje,“ uvedl.

Hlavní závod půlmaratonu startoval v poledne. Výstřelem s pistole poslal běžce na trať okolo Milady Jiří Ježek. Bývalý český profesionální handicapovaný cyklista, šestinásobný paralympijský vítěz a šestinásobný mistr světa nešetřil úsměvy. Ani při autogramiádě, při které věnoval své podpisy nejen na kartičky s fotografií, ale také některým lidem do knihy Frajer, ve které vylíčil celý svůj životní příběh. „Podobné akce jsou super. Vždy je dobré, když mají lidé motivaci sportovat,“ zmínil v rozhovoru s moderátorem na podiu.

Nehoda kamionu v tunelu na dálnici D8
Kamiony s nadměrným nákladem ucpaly tunely na D8. Neměly na převoz povolení

Oproti předešlým letům se organizátoři projektu musejí potýkat s dopady koronavirové pandemie. „Epidemie se nás nejvíce dotýká ekonomicky. Hlásí se méně závodníků, partneři z logických důvodů snižují plnění a bohužel očekáváme i nižší příspěvky od města a kraje. I přesto se snažíme pracovat naplno a vymýšlíme spoustu nových projektů. Příkladem jsou třeba dva virtuální charitativní běhy, ve kterých se podařilo vyběhat přes 200 tisíc korun pro potřebné,“ komentoval vliv koronaviru na podobné sportovní akce ředitel Milada Run Michal Neustupa.