Na stavbu v keckách? Tak na to rychle zapomeňte! A při stavbě plynovodu platí obzvlášť, že bez patřičného obutí jste ztraceni. Koneckonců žluté holínky pro zaměstnance společnosti NET4GAS nevypadají vůbec špatně. Jak v minulých dnech poznali severočeští novináři, bez odpovídajícího obutí je prohlídka částí trasy plynovodu, který se jen tři sta metrů od hranice s Německem napojuje v Brandově na plynovod Opal, nemyslitelná.

Z hraniční předávací stanice

V Brandově, kde prohlídka startovala, začala v listopadu loňského roku stavba hraniční předávací stanice (HPS), která umožňuje předání zemního plynu z a do České republiky. V HPS se medium současně objemově a kvalitativně měří.

„Stavba plynovodu Gazela je přibližně v polovině, v provozu má být zařízení propojující plynovody Opal a Megal od začátku příštího roku," informoval manažer projektu Gazela Pavel Nesládek. Na 166kilometrové trase mezi Brandovem na Mostecku a Přimdou na Tachovsku se teď pokládá a svařuje potrubí.

Stavba spojuje starou tranzitní síť, vedenou z východu na západ, s novým baltským plynovodem Nord Stream.

Třicet miliard kubíků za rok

Po dokončení by mělo plynovodem protékat 30 miliard metrů krychlových plynu za rok. Na celé trase stavby už byly vykáceny stromy a pokračuje se skrývkováním půdy a pokládáním trubek o průměru 1,4 metru. Stavba plynovodu si vyžádá v lesních úsecích vykácení 23 metrů širokého pruhu, mimo lesy se staví ve 36 metrů širokém pruhu.

Potrubí z 18metrových kusů trubek se nejprve svaří do větších částí a poté položí do výkopu. Jednotlivé úseky pak ještě čekají tlakové zkoušky. Ze tří rozestavěných částí je nejblíže dokončení úsek mezi Přimdou na Tachovskou a Hubenovem na Plzeňsku.

Svařeno je tam zhruba 90 procent délky potrubí, ve výkopu je položeno zatím jen 7,5 kilometru. Dokončený by úsek měl být koncem listopadu.

Mezi Brandovem a Sýrovicemi

Asi polovina potrubí je rozložena podél výkopu v části plynovodu mezi Brandovem na Chomutovsku a Sýrovicemi na Lounsku. Na 52 kilometrů dlouhém úseku je svařeno 12,5 kilometru trubek, úsek má být hotový v říjnu.

Nejvíce práce zbývá na středním úseku plynovodu mezi Hubenovem a Sýrovicemi, na části trasy ještě není ani skrytá ornice a trubek je rozloženo jen zhruba tři kilometry.

V pracovní špičce až jeden tisíc lidí

Třetinu stavby, většinou v Ústeckém kraji, staví ruská firma Strojtransgaz a další dvě třetiny belgicko-rakouské konsorcium Denis Alpin. Na stavbě pracuje 650 lidí, 53 jeřábů, 79 buldozerů a bagrů a 107 svářecích traktorů. „V červnu a červenci, kdy bude pracovní špička, bude na Gazele pracovat kolem 1000 lidí," dodal Nesládek.

Rentabilita plynovodu Gazela je v horizontu deseti až 20 let, v závislosti na jeho vytížení. Velká část povede souběžně se dvěma už hotovými plynovody, které společně s ní budou na českém území tvořit jakýsi páteřní trojúhelník. Důvodem ke stavbě je hlavně strach z politické nestability Ukrajiny a Běloruska, přes které vedou stávající tranzitní plynovody.

Z tuzemska je plynu jen procento

Od věci na tomto místě jistě není informace, kolik se v České republice spotřebuje zemního plynu a odkud jej získává.

„Odběratelé v České republice ročně spotřebují přibližně deset miliard metrů krychlových plynu, z toho však pokryjí tuzemské zdroje jen jedno procento. Zbytek je nutné dovážet. Nyní je to z 25 procent z Norska a ze 75 procent z Ruska. Provoz přepravní soustavy byl zahájen již v roce 1973. Za celou dobu spolupráce se zahraničními partnery nedošlo ani k jedinému vážnému výpadku. I kdyby se to však stalo, díky podzemním zásobníkům plynu s celkovou kapacitou téměř tři miliardy metrů krychlových má Česko velkou rezervu," sdělil mluvčí společnosti NET4GAS Milan Řepka.