Zaměstnanci meteorologického ústavu (MetService) na rukopisy narazili zcela náhodu, a to ve městě Wellington při přípravě ke stěhování do jiné budovy. Palubní deníky datují z počátku dvacátého století a mají pocházet z jedněch z nejznámějších polárních expedic.

Sto let stará hrdinství

Palubní deník z roku 1916-1917 pochází ze známého plavidla Aurora. V něm jeho autor zaznamenal počasí a podmínky průběhu záchranné akce, která se konala kvůli členům Shackletonovy transatlantické expedice v letech 1914-1916 z Rossova ostrova na Antarktidě. Tam měli být uvězněni po dobu jednoho roku, uvadí The Guardian.

Záchrana. Snímek Franka Hurleye zachytil radostný moment, kdy se Ernest Shackleton vrátil pro členy expedice uvězněné na Sloním ostrově.
Expedice se změnila v boj o holý život. Polárník Shackleton to ale nevzdal

Další nálezy zahrnují dva deníky z let 1910 a 1911 z lodi Terra Nova. Ta přepravovala Scotta a jeho tým na jejich tragickém pokusu stát se prvními lidmi, kteří dobudou jižní pól. Předběhl ho norský objevitel Roald Amundsen – jen o 34 dní. Scott a jeho čtyři kolegové však zahynuli na cestě zpět do bezpečí.

Dále byly nalezeny inventáře a dopisy sira Douglase Mawsona, slavného australského geologa a arktického objevitele. Ten měl být zcela prvním člověkem, který vstoupil na jižní magnetický pól. Také jako první slezl Mount Erebus. O těchto příbězích běžně slýchávají děti v místních školách. Jejich aktéři jsou oslavováni jako hrdinové.

„Stojí to za to?“

Nalezené historické dokumenty předal Kevinovi Alderovi, manažerovi MetServices pro datové služby, jeho kolega se slovy, zda stojí za to je uchovat. Poté, co Alder deník otevřel, spatřil slova Terra Nova a ihned věděl, o co se jedná. Byl ohromený, informuje The Guardian. „Přečetl jsem ta dvě slova a vstaly mi vlasy na hlavě,“ okomentoval moment objevení pro novozélandský server Stuff.co.nz.

„Nikdo vůbec netušil, že takové palubní deníky existují,“ uvedl Alder. „Byly zapomenuty, nejspíš ležely na jedné poličce padesát let.“

Alder vysvětlil, že deníky nezaznamenávají jen počasí a pozice lodí, ale i pozorování tučňáků, kosatek, údaje o kouřící sopce Mount Erebus na Antarktidě a o stavu ledu v moři. „Je to malý snímek v čase, který ukazuje, jaké podmínky byly v ty konkrétní dny,“ tvrdí.

„Můžete například vyčíst počasí ze dne, kdy Shackletonova loď zachránila uvězněnou skupinu. Dokumenty ze Scottovy lodě zase vypovídají o cestě skrz Indický oceán. Nejde sice o Antarktidu, ale stále o Terra Novu se Scottem na palubě na cestě na Antarktidu. A to je prostě neuvěřitelné,“ řekl Alder. „Na světlo světa se dostal úžasný příběh, po 110 letech. Jsem pohnutý, když na to myslím a mluvím o tom.“ 

Artefakty se podle něj zachovaly ve skvělé podobě, a to z důvodu uchování ve studené a tmavé místnosti. „Téměř nijak se deníky nezničily. Je to úžasné, protože jsou zachovalé i přesto, že byly napsány starým inkoustem a brkem,“ vysvětlil Alder.

Dobytí jižního pólu

Ředitel MetService Stephen Hunt uvedl, že jde o důležitý objev. „Tyto dokumenty mají zcela jistě meteorologickou hodnotu. Jde však zejména o historické artefakty nevyčíslitelné hodnoty z doby nesmírné odvahy a sebeobětování,“ uvedl.

„Tyto expedice znamenaly vědecké objevy a výzkumy včetně pečlivého zaznamenávání geografických podmínek, počasí a podmínek oceánu. Scott, Shackleton a Mawson čelili extrémnímu polárnímu počasí a vyvinuli obrovské úsilí, aby zaznamenali vypozorovaná a naměřená data do ručně psaných palubních deníků,“ dodal Hunt. Podle něj tak nešlo jen o dobytí jižního pólu. Tyto britské expedice byly podle něj zejména o vědě a poznání. Mnoho členů těchto expedic tak bylo z řad vědců, jako například meteorologové, kteří na palubě prováděli výzkum.

Dopad meteoritu.
Antarktida skrývá vesmírný poklad, před 430 tisíci lety tu došlo k obří explozi

Příběhy odvahy, přátelství a odhodlání uspět tváří v tvář jen malé šanci na úspěch, které Scott a Shackleton prokázali, jsou tak inspirující i více než sto let poté.

MetService v současné době jedná s novozélandskými institucemi, včetně vlády a fondu New Zealand Antarctic Heritage Trust, o místě příštího spočinutí těchto vzácných rukopisů.