Samotná multispektrální technologie není sama o sobě ničím neznámým. Například, jak uvedl polský deník Gazeta Wyborcza, tyto systémy již několik let vyrábí i polská firma Lubawa mimo jiné i pro americkou armádu. Polské vojsko pak používá síť Berberys s podobnou technologií k maskování stacionárních předmětů, včetně bojových vozidel. Již v roce 2018 polské ministerstvo národní obrany informovalo, že hodlá do své výzbroje zařadit i multispektrální mobilní kamufláže.

Ale zpět do Izraele. Podle Polaris Solutions nemá její vynález na světě obdobu. Progres technologie je prý zásadní. Plachtovina je vyrobena ze speciálního termálního materiálu TVC, který se skládá z kovů, polymerů a mikrovláken. Jak píše Jerusalem Post, vojáci jsou tak mnohem obtížněji viditelní nejen pouhým okem ale i termovizním zařízením.

Pohled zblízka. Letadlo F-117A využívá stealth technologii. Laicky řečeno, je neviditelné pro většinu radarů. Právě kvůli požadavku malého radarového odrazu má netypické hrany.
Nebeského rejnoka USA tajily celá léta. Neviditelný letoun změnil způsob boje

Podle šéfa společnosti Asafa Picciotta se základní myšlenka zrodila v roce 2006 během libanonské války, když sloužil v izraelské armádě. „Pochopil jsem, že vojáci potřebují lepší ochranu před termovizními kamerami a zařízeními pro noční vidění,“ popsal motivaci izraelskému listu. O několik let později v Cesareji založil on a další jeho bývalí spolubojovníci společnost Polaris Solutions.

Kit 300 má na každé straně jiné zabarvení barvu: jedno pro hustou vegetaci a druhé pro pouštní krajinu. Trvanlivý materiál lze složit nebo srolovat. Je vodotěsný, lze jej použít jako stan nebo dokonce nosítka či termo přikrývku. Podle výrobce není problém ho použít i jako dlahu k znehybnění zlomené kosti. Prostě dost dobrá celta.

Mít neviditelné vojáky je dlouhodobý sen každého generála. Proto se výzkum na podobné technologie zaměřuje. A v posledních letech snaha přináší výsledky. V roce 2015 například vyvinuli američtí fyzici materiál o tloušťce pouhých 80 nanometrů, jehož součástí byly zlaté pásky, které odrážejí světlo z viditelné části spektra takovým způsobem, že předmět zakrytý tímto materiálem opravdu zmizel z očí.

Využití v kosmetickém průmyslu 

Podle Xiangjie Ni, hlavního autora experimentu, který prezentoval v časopise Science, je již jisté, že i tento maskovací materiál bude použit v reálné vojenské praxi. Technologie má ale využití i v kosmetickém a módním průmyslu. Po nanesení na obličej zmizí všechny vrásky a nedokonalosti. Oblečení s touto látkou pak skryje třeba velké břicho.

Americké námořnictvo testovalo odolnost letadlové lodi proti rázovým vlnám z výbuchů. Nechalo u ní v moři explodovat devatenáctitunovou nálož. Výbuch byl silný jako zemětřesení.
VIDEO: USA testovaly letadlovou loď. Přečkala výbuch silný jako zemětřesení

Minulý rok pro změnu kanadská společnost HyperStealth Biotechnology Corporation představila materiál ohýbající světlo. Pojmenovala ho Quantum Stealth. Podle firmy je schopen tato technologie člověka zcela nechat zmizet. Svůj vynález popisuje jako „širokopásmový neviditelný plášť“, ačkoli jeho účinnost do značné míry závisí na úhlu a vzdálenosti pozorovatele.

Podle izraelského vědce Picciotta bude trvat ještě pět až deset let, než se podaří odladit všechny nefunkčnosti neviditelných plášťů, aby nalezly uplatnění a mohly být sériově vyráběny.