Ačkoli virus zjevně nepředstavuje bezprostřední nebezpečí, podle vědců by měl být pozorně sledován. Vykazuje totiž "všechny charakteristické znaky" toho, že by se mohl snadno šířit v populaci a vytvořit tak globální ohnisko. Obavy vyvolává i jeho případná mutace. 

Vědci intenzivně zkoumají nový typ koronaviru.
Vědci objevili nové mutace koronaviru. Jedna z nich je znepokojivá

Virus, pro nějž vědci používají názvu G4 EA H1N1, byl mezi lety 2011 až 2018 odhalen u lidí zaměstnaných ve vepřovém průmyslu. Podle dostupných informací se může množit v buňkách dýchacích cest a v současnosti proti němu nejspíše neexistuje účinná vakcína, upozornila BBC

Oprávněné obavy?

„Neměli bychom ho ignorovat,“ vyzval k opatrnosti profesor Kin-Chow Chang. „V současnosti se naše pozornost soustředí na koronavirus – a tak je to správně. Ale nesmíme zapomínat ani na potenciálně nebezpečné viry,“ vysvětlil.  

Ačkoli teoreticky by mohla pandemie chřipky vypuknout kdykoli, ve skutečnosti k tomu dochází jen velmi vzácně. A to zpravidla v situacích, kdy se objeví nějaký nový kmen, který se dokáže rychle šířit populací. Alarmující je proto i podobnost nově objeveného kmene s prasečí chřipkou, která děsila svět v roce 2009.

Koronavirus - Ilustrační foto
Bezprecedentní případ. Koronavirem se v Mexiku nakazila novorozená trojčata

Tehdejší chřipka sice neměla tak vysokou smrtnost, jak bylo původně odhadováno, přesto jí podle některých studií mohlo podlehnout až 579 tisíc lidí. Světová zdravotnická organizace (WHO) oficiálně uvádí 18 500 obětí, tato statistika ovšem nezahrnuje mrtvé bez přístupu ke zdravotnickému systému. 

„Jedná se o zdravou připomínku faktu, že neustále čelíme riziku vzniku nových patogenů,“ reagoval na novou studii vedoucí Ústavu veterinárního lékařství na univerzitě v Cambridge James Wood. „Zdrojem pandemických virů přitom mohou být i hospodářská zvířata, s nimiž mají lidé častější kontakt než s těmi divokými,“ dodal.  

Nedostatečný vzorek

Někteří vědci ale upozorňují na to, že nová studie nemá velkou výpovědní hodnotu, a to vzhledem k relativně malému vzorku otestovaných prasat. Těch je totiž v Číně v současnosti chováno na 500 milionů, konstatoval magazín Science.

Rastislav Maďar
Epidemiolog Rastislav Maďar: Rouška zůstává naší pojistkou

„Chřipka nás může zaskočit. Samozřejmě existuje riziko, že kvůli pandemii koronaviru zanedbáme další hrozby. Nemáme ale dostatečně široký obrázek toho, co se děje u čínských prasat,“ uzavřela Martha Nelsonová z amerického Národního institutu pro zdraví s tím, že je nezbytné odebrat více vzorků.