Předchozí
1 z 14
Další

1. tip známé místo - Gutštejn

Romantická zřícenina hradu Gutštejn láká turisty k návštěvám.Romantická zřícenina hradu Gutštejn láká turisty k návštěvám.Zdroj: Deník/Monika Šavlová

Pýchou by se dmuli pánové z Gutštejna, kdyby viděli, že i po mnoha staletích neutuchá zájem o jejich sídlo. K výletům totiž láká turisty romantická zřícenina gotického hradu Gutštejn, jež se nachází nedaleko Konstantinových Lázní uprostřed nádherné přírody a tyčí se nad malebným údolím potoka Hadovka. Gutštejn dnes tvoří pozůstatky středověkého hradu stojícího na skalnaté ostrožně. Založen byl kolem roku 1300 jako rodové sídlo pánů z Gutštejna. Písemná zmínka pochází již z roku 1319. Dnes je hrad na seznamu národních kulturních památek.

2. tip neznámé místo – Nejmohutnější borovice v Lomu u Tachova

Nejmohutnější borovice v Česku je dominantním stromem na „ostrůvku“ uprostřed lánů polí nedaleko Lomu u Tachova.Nejmohutnější borovice v Česku je dominantním stromem na „ostrůvku“ uprostřed lánů polí nedaleko Lomu u Tachova.Zdroj: Deník/Antonín Hříbal

Nejmohutnější borovice lesní v České republice roste v Lomu u Tachova. Tento republikový unikát je ukrytý v poli v malém lesíku asi 300 metrů od od obce. Obvod kmene měří téměř pět metrů. Její stáří se odhaduje přibližně na 170 let. K borovici se nejlépe dostanete pěšky z Lomu po polní cestě.

3. tip známé místo – Pňovanský most

Pňovanský viadukt. Foto: Archiv DeníkuPňovanský viadukt. Foto: Archiv DeníkuZdroj: Deník/ Redakce

Mezi výjimečná a atraktivní místa západních Čech patří Pňovanský most, který se klene přes vodní nádrž Hracholusky. Konstrukce propojuje nejen dva břehy přehrady, ale i dva okresy, Plzeň-sever a Tachov. Most z roku 1901, který stojí na dvou kamenných pilířích, prošel náročnou téměř rok trvající rekonstrukcí, po níž sem v roce 2019 přibyla lávka pro pěší a cyklisty. Na jaře 2019 se tam vrátily vlaky. Na most míří řada lidí, kteří si chtějí prohlédnout tuto unikátně řešenou konstrukci a zároveň si užít krásný výhled na přehradu a její okolí. Lidé se na most dobře dostanou po cestě od pňovanského nádraží, nebo z druhé strany od Malovic.

4. tip neznámé místo – Plzeň Mikulka

Plzeň MikulkaPlzeň MikulkaZdroj: Deník/Monika Krausová

Z vrchu Mikulka se naskytne výhled na celou Plzeň, Velký bolevecký rybník, vrch Chlum i bolevecké sídliště. Nachází se tam také kamenný památník ředitele Škodových závodů Jindřicha Mikoletského, jehož nechal v roce 1893 postavit Spolek plzeňských techniků. Vrch je vysoký 378 m n. m. a první písemná zmínka o něm je z poloviny 15. století. Mikulka se nachází u Zavadilky nedaleko Fakultní nemocnice na Lochotíně. Dostanete se k ní od tramvajové zastávky Mozartova na lince č. 1. Mnoho lidí o tomto místě nedaleko centra krajské metropole neví. Díky klidu se tam dá pěkně relaxovat.

5. tip známé místo – Vlčí hora u Černošína

Vlčí hora.Vlčí hora.Zdroj: Deník/Jiří Kohout

Vlčí hora u Černošína se tyčí nad hlubokým údolím Kosího potoka do výšky 704 m n. m. a tvoří dominantu celého Tachovska. Za návštěvu stojí Goethova vyhlídka, která se nachází na jihozápadní straně vrcholu Vlčí hory. Uvidíte odsud Přimdu, zalesněné vrchy Slavkovského lesa a také Bezdružicko s Krasíkovem a Ovčím vrchem. Na Vlčí horu a k vyhlídce se dostanete po zelené a modré turistické značce. Čeká vás přitom přibližně tříkilometrový výšlap. Zpátky se můžete vydat přes zříceninu hradu Volfštejn.

6. tip neznámé místo – Vodní svět

Na naučné stezce Vodní svět v přírodním parku Na Kolmu.Na naučné stezce Vodní svět v přírodním parku Na Kolmu.Zdroj: Monika Šavlová, Tachovsko

Soustava lesních rybníčků, ukrytá v odlehlém koutu Tachovska, se nachází asi 4 kilometry od Lesné. Jedinečný vodní ekosystém dlouhodobě nevyužívaných vodních nádrží tam zároveň přibližuje i naučná stezka, která je dlouhá necelé dva kilometry. Na břehu rybníčků jsou pozůstatky panského dvora. Stovky let bylo místo obydlené. Nyní si ho příroda bere zpět.

7. tip známé místo - Hrad Vildštejn

Hrad Vildštejn.Hrad Vildštejn.Zdroj: Deník/Jan Buriánek

Vildštejn je románský hrad přestavěný na zámek ve městě Skalná. Nachází se na kamenném ostrohu nad potokem Sázek. Je chráněn jako kulturní památka. Hrad vznikl okolo roku 1200, a patří tedy k nejstarším českým hradům. Prvním známým majitelem byl Gerold, uváděný k roku 1224. O rok později byl pánem hradu Vojtěch Nothaft. Rod Nothaftů držel hrad do roku 1299, poté ho prodali Janu Rabovi z Mechelsgrünu. Jeho potomci měli panství v držení až do roku 1349, kdy ho prodali rodu Frankengrünerů z Chebu, které v držení panství po sto letech roku 1439 vystřídali Gumerauerové. Hrad je přístupný veřejnosti a konají se tu i kulturní akce. Otevírací doba je denně 10 až 18. hodin.

8. tip známé místo - Hrad Seeberg

Hrad Seeberg.Hrad Seeberg.Zdroj: Deník/Jan Buriánek

Hrad Seeberg je jedním z mála zachovaných ministeriálních hradů historického Chebska a jako jediný z nich slouží výhradně muzejním účelům. Najdete ho zhruba 5 kilometrů od Františkovýchh Lázní. V expozici je historie hradu, černá kuchyně, a výstava Ze života porcelánového šálku. Uvidíte tu prostory hrázděné barokní stodoly. Prostory hrázděné barokní stodoly, kolny a věžového špejcharu v předhradí jsou věnovány lidové kultuře, zemědělství a řemeslům chebského venkova v 19. století. V létě hrad Seeberg pravidelně ožívá při komentovaných i nočních prohlídkách. Ke zdejšímu programu patří též tematická odpoledne pro děti i dospělé. Navštívit ho můžete denně od 10 do 18 hodin. 

9. tip známé místo - Národní přírodní rezervace Kladská

Jedna z nejstarších a největších přírodních rezervací v regionu je Kladská.Jedna z nejstarších a největších přírodních rezervací v regionu je Kladská.Zdroj: Mária Cibová

Kladská je jedna z nejstarších a největších přírodních rezervací v karlovarském regionu je nejcennější částí chráněné krajinné oblasti a byla vyhlášena už ve 30. letech minulého století. Dnes kolem pětice horských vrchovištních rašelinišť – Tajgy, Pateráku, Lysiny, Malého rašeliniště a Husího lesa – vede 1,6 kilometru dlouhá naučná stezka. Její trasa prochází kolem Kladského rybníka a vede po vyvýšeném povalovém chodníku, na němž je hned několik vyhlídkových míst a odpočivadel. Stezka rašeliništi měří celkem devět kilometrů a začíná na parkovišti na Kladské.

10. tip známé místo - Andělská hora

Andělská hora.Andělská hora.Zdroj: Deník/Jan Buriánek

Nedaleko Karlových Varů se v terénu k nebi tyčí Andělská hora. Dojet se k ní dá přes Karlovy Vary a následně směrem na Prahu. Cesta je označena ukazatelem Andělská hora. Jedná se o vyhaslou sopku, která je stará již 26 milionů let. Trochu se od ostatních sopek v okolí liší. Je totiž tvořena nerostem znělcem, který je v tomto území jedinečný. Okolní sopečné vrchy v Doupovských horách jsou totiž čedičové. Dnes se lidé vlastně procházejí po erozí obnažené přívodní dráze tehdejšího vulkánu. Vrchol sopky byl totiž ještě o několik metrů výše, ale postupné zvětrávání, déšť a mráz původní vrchol sopky úplně odnesly.

11. tip známé místo - Maria Loreto

Maria Loreto.Maria Loreto.Zdroj: Deník/Jan Buriánek

Maria Loreto je architektonicky velmi zajímavá barokní loretánská kaple s ambity a poutní kostel svatého Ducha se nachází ve Starém Hrozňatově, asi 8 km jižně od Chebu. Kaple byla postavena v letech 1664–1689 chebskými jezuity. Po dlouhém období chátrání v období komunismu se dočkala generální rekonstrukce, především zásluhou česko-německého Spolku na podporu poutního místa Maria Loreto. Areál Maria Loreto je v současné době opět plně funkční. V sezóně se zde každých 14 dní konají české mše a jednou za měsíc mše německá. Pořádají se tu také česko-německé poutě. V sezoně je areál Maria Loreto zpřístupněn také široké veřejnosti. Poutní kostel můžete navštívit od čtvrtka do neděle od 10 do 16.30 hodin. 

12. tip neznámé místo - Kyselecký Hamr

Kyselecký Hamr.Kyselecký Hamr.Zdroj: Deník/Jan Buriánek

Zhruba dva kilometry východně od obce Mýtina nedaleko Chebu vyvěrá v lese jedinečná kyselka. Její jméno je Kyselecký Hamr. Nyní je vývěr pramene opatřen dřevěným přístřeškem, kde lidé mohou vodu ochutnat. Podle odborné literatury má voda léčivé účinky na zažívání. Pramen vyvěrá z krystalinických hornin na okraji Chebské pánve, ale složením patří ke skupině uhličitých vod Mariánských Lázní. Vznikl pravděpodobně ve čtvrtohorách. Voda má nízké pH (4,9) a vysoký obsah CO2. Kyselka je jímána kamenným pažením vyrobeným ze žuly, které se až do současnosti dochovalo z roku 1648. Dokonce je tam vyryté to datum. Kyselecký Hamr má vyšší obsah lithia.

13. tip neznámé místo - Železná hůrka

Železná hůrka.Železná hůrka.Zdroj: Deník/Jan Buriánek

Vyhaslá sopka Železná hůrka je přímo u hranic České republiky a Německa. Stále je velmi málo známá, protože se nacházela v nepřístupném pohraničním pásmu. Nachází se nedaleko obce Mýtina. Je však tak nenápadná, že donedávna o ní nikdo nevěděl. A to ji už v roce 1823 navštívil básník a přírodovědec Johann Wolfgang von Goethe a prohlásil ji za sopku. Když se tak stalo, horníci z dnes už zaniklé německé obce Boden, která se nacházela hned pod sopkou, začali s těžbou sopečné strusky a sopečných bomb, aby tak mohli vytvořit systém nových cest. Tím, že se tam začalo těžit, se dnes turistovi, který k ní zavítá, otevře nádherná podívaná. Jsou totiž vidět jednotlivé vrstvy tufu (horniny ze sopečného popelu), které by tak jinak byly skryty pod terénem. Vesnice Boden zanikla po roce 1948. A od roku 1961 je sopka chráněna státem.

14. tip neznámé místo - Bublák

Bublák.Bublák.Zdroj: Deník/Jan Buriánek

Největší únik oxidu uhličitého na západě Čech. Tak lze v krátkosti představit přírodní zajímavost na Chebsku. Její název je Bublák a nachází se asi dvanáct kilometrů od centra Chebu u obce Vackovec. Velmi těžko se hledá. Ze silnice jí vůbec neuvidíte. Lokalita je totiž schovaná v lese kousek pod cedulí s názvem obce. Je to území v přímém sousedství říčky Plesná, kde v lesních tůňkách probublává plyn, který se uvolňuje z kilometrových hloubek zemského pláště. A v mokřadech říčky Plesné mezi Milhostovem a Hartoušovem jsou tyto projevy obzvlášť mohutné a dosahují až 200 tisíc metrů krychlových za rok.