Udělejte si výlet na vrch Boreč
KDY: Kdykoliv
KDE:  České Středohoří, vrch Boreč
ZA KOLIK: zdarma

Vrch Boreč v Českém středohoří u Lovosic patří k populárním esoterickým místům v Čechách. Jedná se o unikát v české přírodě. Je to vlastně „sopka“. Její geologická zvláštnost spočívá v tom, že celý vrch je protkán sítí malých skalních puklin. V zimě pak kopec při úpatí nasává studený vzduch z venkovního prostředí, který prochází celou soustavou vnitřních puklin, ve kterých se ohřívá od okolní horniny, a je podstatně teplejší vyfukován zpět do ovzduší nahoře na temeni kopce. Rozdíl teplot unikajícího vzduchu vůči okolnímu prostředí může být až 20 °C. Uvnitř kopce se ohřívaný vzduch obohacuje o vlhkost, proto v tuhých zimách jsou keře a stromy na vrchu Borečkolem puklin ozdobeny jíním a rampouchy a z některých skalních škvír přímo viditelně stoupá bílá pára. Čím víc mrzne, tím je zřetelnější. K návštěvě vrchu Boreč se vydejte po žlutě značené stezce z vesnice Režná Újezd.

Objevte Tři kříže
KDY: kdykoliv
KDE: Velké Žernoseky
ZA KOLIK:

Nedaleko od obce Velké Žernoseky se vypíná skalnatý ostroh Kalvárie. Na samotném vrcholu kopce stojí tři kříže, pro toto místo se vžil název Tříkřížový vrch. První záznamy o dřevených křížích pochází z roku 1587. Historie tohoto místa je ovšem daleko starší, protože se zde nacházejí pozůstatky opevněného pravěkého hradiště z mladší doby bronzové. Jeho úkolem bylo kontrolovat obchodní cestu. 

Podívejte se na Kostel v Čeřeništi
KDY: Kdykoliv
KDE: Malečov
ZA KOLIK: Zdarma

Nedaleko Litoměřic je obec Malečov. V obci žije trvale necelých 900 obyvatel a nachází se v ní hned několik zajímavých míst. Například kostel Panny Marie Pomocnice křesťanů v Čeřeništi. Jedná se o kostel z roku 1815, v jeho průčelí je zvon z roku 1815 od Andrease Padersena. Zajímavý je také kostel Narození sv. Jana Křtitele v Proboštově. Tento kostel podle dostupných pramenů vznikl okolo roku 1352. 

Tip na výlet: V Žitenicích je bezmála 400 let starý kostel
KDY: Kdykoliv
KDE: Žitenice
ZA KOLIK: Zdarma

Obec Žitenice na Litoměřicku se pyšní kromě zámku také kostelem. Gotická hranolová věž pochází z období kolem roku 1300. Současný koustel byl postavený zhruba v roce 1950 a v polovině 19 století dostal kostel v podstatě současnou podobu, byla zvýšena věž. Hlavní oltář kostela je barokní.

Vydejte se na putování s Hobitem

KDY: Kdykoliv
KDE: e-shopy
ZA KOLIK: 361 korun

Na internetu je k dostání kniha Hobit od Johna Ronalda Reuela Tolkiena. Ponořte se do fantasy příběhu o velké cestě trpaslíků a hobita Bilba Pytlýka za uloupeným pokladem. Kniha je doplněná o ilustrace Alena Leea. Kniha byla vydaná v roce 2006 a má 274 stran. Hobit se čte velmi snadno, knihu budete mít rychle přečtenou..

Brazilský deník od Jaromíra Bosáka
KDY: Kdykoliv
KDE: e-shopy
ZA KOLIK: 196 korun

Zavzpomínejte se sportovním komentátorem Jaromírem Bosákem na fotbalové MS z roku 2014 v Brazílii. Den po dni popisuje autor nejen samotné fotbalové zápasy, ale především zákulisí šampionátu z pohledu komentátora. Pokud vás kniha zaujala, jde koupit na internetu a momentálně za ni zaplatíte 196 korun.

Cestujte trabantem Jižní Amerikou
KDY: Kdykoliv
KDE: internet
ZA KOLIK: Zdarma

Pokud máte rádi cestování, neměli byste vynechat dvanáctidílný seriál Trabantem napříč Jižní Amerikou. Cestovatel Dan Přibáň se svými souputníky vyrazil na cestu Jižní Amerikou nejméně vhodným vozidlem trabantem. Sledujte jeho dramatickou cestu napříč kontinentem. Seriál je dostupný na webových stránkách České televize.