Zdroj: DeníkBabičko, pamatuji si, když jsem byla malá holka, že jsi mi snad jen jednou jedinkrát vyprávěla o své rodině. Měla jsi mnoho sourozenců, byla jsi třetí nejmladší a ty nejstarší již ani nebyli doma, když jsi se narodila. Říkala jsi, že dva bratři "zůstali někde v 1. světové válce" a dvě sestry a tatínek zemřeli po 1. světové válce na španělskou chřipku… Bylo to hodně těžké, najednou jste ztratili pět členů rodiny.

Uběhlo mnoho let a já jsem si předsevzala, že najdu, kde Tví bratři zůstali a co se s nimi vlastně stalo.

Napište svým blízkým to, co jste jim vždy chtěli říci, ale nikdy jste to neudělali.
Dopis zesnulému manželovi napsala Iva: Můj milovaný,

Trvalo to, ale dnes Ti můžu napsat, že už to VÍM. Jeden Tvůj bratr byl odveden hned v srpnu 1914 a bohužel již na jaře 1915 padl jako člen České družiny na haličské frontě u obce Gladyčevo - Gladyszow v dnešním Polsku. Je pohřben na místním vojenském hřbitůvku společně se 184 dalšími rakousko-uherskými i ruskými vojáky. A představ si, že hřbitovní výzdobu i kapličku navrhl známý architekt Dušan Jurkovič.

Druhý bratr je uveden na pamětní desce "obětem 1. světové války" v Libici nad Cidlinou. Ve válce byl velmi těžce raněn a zemřel na následky válečných útrap.

Vzpomínáte na své prarodiče? Co by asi řekl děda na vaše podnikání, na to, že jste postavili dům nebo že máte spokojenou rodinu? Zapomněli jste si říct babičce o recept na ty nejlepší koláče? Možná je ještě čas. Napište otci, matce, prarodičům.
Dopisy posílejte, prosím, na e-mail: dopisyrodina@denik.cz nebo na adresu: VLTAVA LABE MEDIAa. s., Deník – dopisy, U Trezorky 921/2,158 00 Praha 5.

Dědo, pro Tebe mám taky překvapení. Vždy jsi říkal, že Tvůj táta (tedy můj praděda) se jednoho dne sebral, odešel do hospody a vrátil se za 20 let! Já jsem zjistila, že v r. 1905 odejel parníkem Pennsylvania do USA. Po 15-denní plavbě vystoupil se 13 dolary v kapse v New Yorku.

Zůstal v USA nejméně 15 let, pracoval v Chicagu na pile, přežil také zkázu parníku Eastland na Chicago River v r. 1915. Této katastrofě se říká "český Titanic", protože tam zahynulo přes 220 Čechů (obětí bylo celkem přes 844 lidí z 1500), kteří byli na palubě.

Jak ráda bych vám oběma ukázala všechny dokumenty, které jsem objevila. Bohužel už to nejde.

Zdroj: DeníkTak vám chci jen říct , že se kruh uzavřel alespoň takhle.

Vzpomínám na Vás každý den a vy to víte!

Vaše vnučka Ilona