Vánoce roku 2019. O koronaviru nikdo nemá ani potuchy, všechno je zalité sluncem. Alespoň v Dubaji, když taxíkem projíždíme pulzujícím velkoměstem do místního Dubai Design Districtu. Řidič nám ukazuje jednu rozestavěnou výškovou budovu za druhou. „To víte, EXPO, přijede sem strašně lidí, tak roste jeden hotel za druhým.“ O necelý rok později jsme v Dubaji znovu, slovutný emirát není sice vyloženě prázdný, ale množství lidí ani hustota dopravy se nedají srovnávat se stavem před 12 měsíci. A totéž platí také pro výstavbu. Sice tu často vidíte rozestavěné budovy, obří jeřáby, ale nejčastěji na vás působí dojmem, že stojí a čekají.

Kvůli covidu mohli lidé volit z aut
Událost měsíce: Volby v polních podmínkách

Není se čemu divit. Velkolepé EXPO na hranici pouště mělo odstartovat v říjnu letošního roku. Již na jaře se ale většina zemí světa shodla, že kvůli pandemii nového typu koronaviru konání světové výstavy odsunou o rok.

„Otevřít Světovou výstavu v neúplném či nehotovém stavu a s nízkým počtem návštěvníků by bylo nesmyslné, což podle mého soudu musejí uznat i ostatní státy,“ komentoval tehdy postoj České republiky generální komisař národní účasti na EXPO 2020 Jiří František Potužník. Poté se přípravy na českém pavilonu musely částečně zastavit a rozjely se zase po obnovení letecké dopravy mezi Prahou a Dubají na konci srpna.

Dobrovolníci pomáhají potřerbným
Všichni táhli za jeden provaz. Cíl? Ochránit ty nejzranitelnější

Největší potíže dostavby jsou spojeny s unikátním systémem S.A.W.E.R., který má vyrábět vodu ze vzduchu. Vědecký tým Univerzitního centra energeticky efektivních budov ČVUT začal s instalací nákladné technologie v pavilonu České republiky v polovině září, přestože prostor pro něj nebyl připraven. A 1. října ráno, přesně rok před začátkem EXPO, se mu podařilo ve zkušebním testu s pomocí generátoru spustit tu část systému, která adsorbuje molekuly H2O ze vzduchu.

Dubaj s pořádáním EXPO počítá

„Voda teče, ale jedná se o provizorní zkoušku – nemohli jsme k systému zatím ani připojit solární panely, ani rozjet výrobu vody na sto procent,“ prozradil Tomáš Matuška, vedoucí týmu ČVUT UCEEB, „nyní vše už jen zabezpečíme, protože místnost není utěsněna před prachem, a budeme se muset do Dubaje na konci roku vrátit.“

Vtip na koronavirus
Pro zasmání z měsíce října

Ačkoli nikdo neví, jak přesně bude příští rok vypadat, Dubaj s pořádáním EXPO počítá a totéž platí o pro českou účast. Připravují se už jednotlivé projekty, které tu budou šikovné české ruce prezentovat, ať už jde o technické zázraky (robot připomínající Karla Čapka a jeho drama R.U.R.), nebo umělecké (88 centimetrů velká Venuše Vlastimila Beránka z olovnatého křišťálu).

Mezitím se EXPO částečně koná, alespoň ve virtuálním prostoru.

„Rozhodli jsme se pořádat sérii virtuálních týdenních konferencí, které budou tematicky odpovídat tomu, co chystáme na příští rok. První byl vesmírný týden, kterého se zúčastnili všichni od šéfů NASA po nigerijského umělce popisujícího, jak ho vesmír inspiruje,“ prozradil generální ředitel dubajského EXPO Reem Al Hashimy magazínu Monocle. „Dalšími tématy budou mimo jiné klimatická změna, rozvoj venkova nebo dostatek pitné vody,“ dodal. Všechny konference jsou dostupné přes internet.