Kroužek tehdy vedl učitel a výborný člověk Antonín Moravec, který o včelách uměl tak poutavě vyprávět, až tento náročný koníček Aleše uchvátil.

„Strčit ruce do teplého voňavého úlu bylo něco nepředstavitelného a pro desetiletého kluka dobrodružného. Tehdy jsem si řekl, že své vlastní včely opravdu chci. Našetřil jsem si na nový úl a od pana učitele jsem dostal své první včelstvo. Včely chovám již 37 let,“ vyznává se včelař, který jeden čas vedl i včelařský kroužek.

Říká se, že včelaření je poezií zemědělství a poezií včelařství je chov matek. Právě chov matek a zakládaní včelstev je činnost, která Aleše velmi baví a naplňuje. Vidět růst a kypění života v novém včelstvu je prý něco úžasného.

Jak správně včelařit? To se učí zájemci v Jihlavě:

Kdo má zájem o včely, seznámí se na jihlavské Škole ekonomiky a cestovního ruchu s teorií i s praxí
OBRAZEM: Jihlavská škola učí lidi včelařit. Zájemců o studium jí přibývá

Aleš pečuje téměř o 200 včelstev a práce od dubna do července je náročná. Na několik dní si musí brát v práci dovolenou, aby vše stihl. Nejnáročnější je vytáčení medu, ale když pomůže rodina, dá se vše zvládnout.

Med prodává především ze dvora a má radost, že se zákazníci stále vracejí a přibývá jich. Sladkou pochoutku odebírá i několik okolních farmářských prodejen. Jak říká, včelaře potěší každé ocenění i zpětná vazba.

Včelaření propadl jako desetiletý kluk, dnes se mu věnuje čtyři desetiletíVčelaření propadl jako desetiletý kluk, dnes se mu věnuje čtyři desetiletíZdroj: Deník/Tomáš Prchal

Alešův med se dostal až do Londýna a přišla na něj velká chvála, které si velmi váží. Vždy jde pochvalu včelám vyřídit. Ty nakonec pokaždé dělají dobrý med, zkazit ho může jedině včelař.

Falšovaného medu přibývá

Kvalitní med není snadné poznat. „Pravé květové medy začnou brzy krystalizovat, výjimkou je květový akátový med, u kterého to může nastat až za rok nebo dva. Pomaleji také krystalizují tmavé medovicové medy. Když natočíte sklenici, měl by se velmi pomalu přelévat. Lžička nešizeného medu se bude ve sklenici vody rozpouštět pomaleji než med falšovaný.“

Ten přitom patří mezi nejčastěji falšované potraviny, do Evropské unie se dováží až 60 procent nepravého medu. Proto zákazník, pokud chce kvalitní produkt, by si měl najít včelaře ve svém okolí. Ten správný mu dá med ochutnat, ukáže včely a o medu se s ním pobaví.

Včelaři se potýkají i s nebezpečným roztočem:

Nákup místního medu je to nejlepší, co se dá udělat pro přírodu. Spotřebitel přesně ví, od koho med kupuje a z jakého konkrétního místa. Může si za lžičkou medu představit konkrétního včelaře
Včelaře znepokojuje varroáza. Roztoč ohrožuje včelstva, některá už zahubil

S nemocemi včelstev je to podle Aleše stále horší. Úhyny a kolapsy teď přicházejí častěji a ve větší míře. Problémem je kleštík včelí, malý parazit, který přenáší různé virózy.

„Když je přemnožený, způsobí, že se včely před zimou líhnou krátkověké a během podzimu uhynou. Viry dokážou včelstva během krátké doby zlikvidovat. Chemická léčiva přestávají účinkovat, řada včelařů přechází k účinnějšímu léčení pomocí organických kyselin,“ vysvětluje včelař.

Důležité je sledovat stav včelstev a včas zasáhnout.