Impulzem ke zpestření travnatých zahrádek výsadbou několika ovocných stromů (nebo alespoň jednoho, podle toho, kdo má jakou plochu k dispozici) je přitom již několik let trvající teplejší počasí s častým nedostatkem srážek, jehož negativní vliv stromy, a nejen ty ovocné, částečně kompenzují. Snižují totiž teplotu vzduchu a zlepšují tak mikroklima v okolí.

To vědí i leckteří zahradní architekti a do kompozic nově budovaných zahrádek různé keře a stromy začleňují. Kdo přitom v minulosti vsadil na ovocné stromy, může mít nyní další výhodu – možnost doplnit svůj jídelníček o produkty vypěstované vlastními silami, pokud se urodí.

Přirozeně rostoucí květnatá louka zřejmě bude nejen rájem vegetace, ale také „houbou“, zadržující celkem dost vody
Přirozenost, nebo anglický trend? Louka zlepší stav krajiny víc než trávník

Konzumace čerstvého ovoce a zeleniny napomáhá zvyšování imunity a je tak nejen prevencí koronaviru, ale i dalších nemocí. Bonusem je samotná práce na zahrádce – jde obvykle o pobyt na čistém vzduchu.

Minimálně letos se jeví jako strategicky správné rozhodnutí vyčlenit si na zahradě nějaký prostor také k pěstování zeleniny nebo bylinek. Propad produkce ovoce a zeleniny (zejména v zemích výrazně postižených pandemií koronaviru), téměř jistě sníží nabídku v obchodech a zvedne ceny.

Benefit pro nové předplatitele:
e-kniha Zázračné Česko v PDF podobě
(v případě koupi předplatného na 3 a 12 měsíců)

Pokud se někdo letos rozhodl k vlastní produkci zeleniny, ovoce nebo třeba imunitu podporujících bylinek, udělal z mnoha důvodů dobře. Nebylo by to ostatně nic nového pod sluncem. U nás byla tradice samozásobení v minulosti hodně rozvinutá – také proto, že téměř v žádné jiné zemi nebylo a není zahrádkářství a zahradničení takovým fenoménem, jako tomu bylo v naší zemi hlavně v předlistopadových dobách.

A i když od té doby komunita zahrádkářů početně zeštíhlela, pořád je dost velká na to, aby se samozásobení podílelo na tuzemské produkci zeleniny a ovoce více, než tomu aktuálně je.

Důvody k tomu zdaleka nesouvisí jen s pandemií koronaviru. Jedním z nich je třeba i tak často diskutovaná potravinová soběstačnost ČR, která je právě v produkci zeleniny a ovoce ze všech hlavních zemědělských surovin nejnižší (pohybuje se kolem 30 procent).

Více než dvě třetiny těchto produktů se k nám dováží ze zahraničí, mimo jiné i proto, že klimatické podmínky v ČR neumožňují našim pěstitelům zásobovat vlastní trh po celou dobu kalendářního roku. Nízký objem tuzemské produkce je tak velmi rychle vykoupen a následně je nutné dovézt další zboží ze zahraničí.

Výluh z heřmánku
Zahrada bez chemie? Vyrobte si vlastní ochranu proti škůdcům

Pokud by ale část spotřebitelů nenakupovala zeleninu a ovoce v maloobchodech a konzumovala by častěji „švestičky ze své zahrádky“, vydržely by zásoby od „profesionálních pěstitelů“ déle a podíl zahraničních dovozů by se mohl snížit. Na celkový trh by to samozřejmě zásadní vliv nemělo, ale lepší něco, než nic.

Možná vůbec nejlepší důvod k alespoň částečnému samozásobení zeleninou a ovocem je ale soubor ekologických přínosů. Jednak proto, že zeleninu a ovoce na zahrádce má pěstitel „pod kontrolou“ z hlediska používání chemie, neboť sám ví, čím jaké porosty v průběhu růstu ošetřoval.

Také ale proto, že „doma“ vypěstovaná produkce necestuje po světě (nebo třeba jen po Evropě) a nezanechává tak dnes všeobecně sledovanou negativní „uhlíkovou stopu“.

Týdeník Květy
zpravodajsko-společenský týdeník pro celou rodinu

Víme, co se děje kolem vás. Týdeník Květy přináší klíčové informace, podrobné analýzy, rozebírá aktuální témata, objevuje nové fenomény a trendy, analyzuje spotřebitelské problémy, přináší zajímavé události i profily a rozhovory s osobnostmi z domova i ze světa. Součástí časopisu je vložený týdeník TV magazín s TV programem. Titul je určen pro aktivní rodinu – jde vlastně o jakéhosi rodinného zpravodajského průvodce současným světem.

Autor: Petr Havel