Předchozí
1 z 3
Další

Šípky s medem

podle Lindy Mahelové
www.provonenyden.cz

Šípky v meduŠípky v meduZdroj: se svolením Lindy Mahelové

Nasbírané šípky rozkrojíme, vyjmeme jadérka, opláchneme pod vodou a necháme usušit na utěrce. Můžeme je také pokrájet nebo rozmixovat.

Pak je zalijeme medem a necháme je v něm macerovat několik týdnů. Občas obsah promícháme. Už po pár dnech ucítíme příjemnou šípkovou vůni i chuť.

Tip:
Během podzimu a zimy užívejte šípky s medem po lžičkách nebo přidejte do čaje na posílení organismu.

Dvojbarevné žaludové sušenky

podle Veroniky Poláčkové
www.zijemehomemade.cz

Dvojbarevné žaludové sušenkyDvojbarevné žaludové sušenkyZdroj: se svolením Veroniky Poláčkové

Ingredience:

  • 140 g žaludové mouky
  • 130 g hladké mouky
  • 150 g třtinového cukru
  • 110 g másla
  • 1 vejce
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 lžíce hořkého kakaa
  • 1 lžíce mléka
Sirup ze smrkových výhonků usnadňuje vykašlávání, rozpouští hleny, uvolňuje dýchací cesty
Příroda nám pomáhá. Zkuste tyto recepty

Postup:
Obě mouky, cukr, změklé máslo, vejce a jedlou sodu smícháme a vypracujeme těsto bez hrudek.

Těsto rozdělíme: jednu půlku obarvíme kakaem a přidáme do ní lžíci mléka, aby nebylo suché, a dobře propracujeme.

Z každé poloviny vyválíme stejně silný váleček o průměru asi 3 cm. Poté je přiložíme k sobě, lehce přimáčkneme a poválíme tak, abychom získali kulatý váleček. Kraje zmáčkneme, aby byly rovné. Těsto dáme na 30 minut odležet do lednice.

Rozkrájíme na sušenky o síle asi tak 1–1,5 cm a rozložíme je na nízký plech vyložený pečicím papírem.

Pečeme v předehřáté troubě na 175 °C asi 10 až 12 minut na středním roštu. Možná vám budou připadat měkké, ale po vychladnutí ještě zpevní. Raději je nechávám pár minut na plechu vychladnout a teprve poté přendám.

Tip:
Jsou vynikající i jako vánoční cukroví.

Týdeník Květy
zpravodajsko-společenský týdeník pro celou rodinu

Víme, co se děje kolem vás. Týdeník Květy přináší klíčové informace, podrobné analýzy, rozebírá aktuální témata, objevuje nové fenomény a trendy, analyzuje spotřebitelské problémy, přináší zajímavé události i profily a rozhovory s osobnostmi z domova i ze světa. Součástí časopisu je vložený týdeník TV magazín s TV programem. Titul je určen pro aktivní rodinu – jde vlastně o jakéhosi rodinného zpravodajského průvodce současným světem.

Jablečný pergamen se šípky

podle Anny Pačevové
www.mygreenovi.cz

Jablečný pergamen se šípkyJablečný pergamen se šípkyZdroj: se svolením Anny Pačevové

Ingredience (na cca 2 pláty):

  • asi 500 g jablek
  • 10 až 15 šípků (klidně i více)
  • 3 až 5 sušených datlí nebo jiné sušené ovoce
  • vanilka
Konzumace čerstvého ovoce a zeleniny napomáhá zvyšování imunity
Vysadíme zeleninu místo trávníků?

Postup:
Jablka omyjeme a vykrájíme jádřince. Pokud jsou domácí, můžeme je použít i se slupkou (ta z obchodu doporučuji oloupat). Šípky rozpůlíme a vydlabeme semínka a chloupky. Opláchneme, abychom je zbavili nečistot a zbytku chloupků.

Jablka i šípky dáme do mixéru, přidáme datle (nebo jiné sušené ovoce), vanilku, a rozmixujeme na husté pyré. Směs ochutnáme a podle potřeby dosladíme.

Benefit pro nové předplatitele:
e-kniha Zázračné Česko v PDF podobě
(v případě koupi předplatného na 3 a 12 měsíců)

Přichází na řadu sušení: směs rozetřeme stěrkou v tenké vrstvě na plech vyložený pečicím papírem a dáme sušit. Vrstva by neměla být moc silná, jinak bude pergamen schnout dlouho. Ideální jsou 2 až 3 mm.

Čím nižší bude teplota sušení, tím více živin se zachová (a tím déle to bude trvat). Ideální je sušička s nastavitelnou teplotou. Pro maximální zachování hodnotných látek se doporučuje nepřekračovat teplotu 42°C.

Sušit můžeme i v troubě na nízký stupeň s pootevřenými dvířky (to platí hlavně pro plynovou troubu). Že je hotovo, poznáme tak, že se pergamen dá sloupnout z papíru a není pod ním vlhké místo.

Nastříháme ho na menší kousky, případně zamotáme do ruliček. Skladujeme v uzavřené sklenici – vydrží v ní několik měsíců až rok.

Tip:
Pokud nemáte výkonný mixér, namočte sušené ovoce na cca 30 minut do teplé vody. Krásně změkne a bude se s ním lépe pracovat.