Na začátku tohoto pracovního týdne vypadalo skoro jako hotová věc, že se zákazníci do restaurací brzy vrátí, na jeho konci to tak jisté není. „Pokud budeme moci otevřít, uvítáme to, budeme připraveni,“ shodli se v pátek 27. listopadu Deníkem oslovení majitelé a provozovatelé restaurací v Ústeckém kraji.

Třeba v Ústí nad Labem zatím vyčkávají. „Čekáme, co bude, uvidíme v neděli. Připravujeme se na otevření, nemůžeme ale přípravy rozjet úplně naplno, když nevíme, zda ve skutečnosti otevřeme. Nejhorší je ta nejistota,“ sdělil Vladislav Hůrka, provozní restaurace Kocanda. Ta nabízí výdej jídel přes okénko i jejich rozvoz. Pokud v pondělí restaurace neotevřou, jsou v Kocandě připraveni jet ve stejném režimu jako v uplynulých týdnech. „Mluvím při rozvozu jídla s našimi zákazníky, už se těší, až restaurace otevřou. I když se snažíme, jak můžeme, naservírované jídlo na talíři v restauraci je samozřejmě něco jiného než přivezené v krabičce v autě,“ dodal provozní Kocandy.

Hotel s restaurací Pod Kaštany v Krupce na Teplicku měl v jarní vlně koronaviru zavřeno, pauzu tu využili k rekonstrukci pokojů a kuchyně. Na podzim koupili auto na rozvoz jídla a stroj na balení jídel. Díky rozvozům a hotelovým hostům kuchyně restaurace dál jede. „Nemuseli jsme nikoho propouštět, zaměstnance máme připravené, což je nejdůležitější. Na případné otevření v příštím týdnu se připravujeme tak, že víkendovou nabídku směřujeme k tomu, abychom nakoupili suroviny a navařili hotovky, které bychom mohli zkraje týdne nabízet,“ vylíčil majitel komplexu Jiří Mareš.

Žádné velké přípravy na případné pondělní otevření nedělají v žatecké restauraci El Toro Steak House. „Čekáme, co bude. Nějaké zvláštní přípravy neděláme. Kuchyně vaří, máme výdejní okénko a jídlo i rozvážíme. Abychom si teď nakupovali větší množství surovin, to ne. Pokud se v pondělí otevře, nečekáme hned nějaký velký nápor lidí. Spíš si myslím, že jejich počet bude růst pozvolna,“ míní majitel podniku Milan Bláha.

Vrakem na silnici II/260 mezi Úštěkem a Habřinou se příslušné úřady už zabývají
Vraky překážejí u silnic i ve městě. Litoměřice si došlápnou na jejich majitele

Podobně hovoří majitel restaurace Radniční sklípek v Litoměřicích. I její kuchyně je díky okénkovému výdeji a rozvozu jídel v provozu, počet uvařených pokrmů ale ani tam nedosahuje běžného množství. „Trochu se na případné otevření připravujeme, objednali jsme limonády a piva. I kdyby se neotevřelo, tak se nezkazí. Ale čerstvé suroviny v žádné větší míře nenakupujeme, to až bude jistota, že otevřeme. Poradíme si s tím, případně budeme mít pár dní omezenější nabídku,“ přiblížil majitel František Kopecký.