Vít Šafář je znalec ušlechtilých destilátů a spoluzakladatel Hedonism Spirit. V klubu už pět let sbírají lahve alkoholu kvůli budoucímu zhodnocení. „Ve světě hraje prim skotská a japonská whisky. V Česku je velmi populární investiční rum, hodnota sbírek s whisky ale převažuje i u nás,“ pověděl.

Zájem o investiční destiláty v ceně i desítek tisíc korun za lahev podle něj roste. „Už na jaře jsem očekával, že přijde výraznější ochlazení, ale zatím to tak nevypadá. Nové sběratelské edice mizejí snad ještě rychleji než před koronavirem,“ řekl Šafář.

Pelhřimovský výrobce rakví Moser Legno.
Rakvárna v Pelhřimově vyrobí denně tři sta rakví. Zájem je hlavně o ty zdobené

Podle posledních údajů firmy Knight Frank hodnota investiční whisky vzrostla za rok o víc než 10 procent. „Cena konkrétně pětadvacetileté whisky z palírny Macallan se za posledních dvanáct let zvýšila téměř osmkrát,“ uvedl příklad Šafář.

V krizi drží hodnotu

Velkou poptávku po investičním alkoholu potvrdil šéf online investiční platformy Portu Radim Krejčí. „Obecně u alternativních aktiv může být výnos vyšší při stejném riziku celkové investice. A přestože cena neroste tak rychle jako u akcií, v krizových dobách si hodnotu podrží,“ sdělil.

Upozornil ale, že sběratelské předměty nenesou majiteli průběžný příjem jako třeba úroky u dluhopisů a problém mohou být i náklady na uskladnění či možnost nutného rychlého prodeje. „Raritní kousky je třeba pečlivě vybírat, což amatérsky není dost dobře možné. Často je navíc jejich hodnota pro obyčejného investora nedosažitelná,“ dodal Krejčí.

Mazlení s veteránem

Klasické „ameriky“ a historická auta renovuje Darek Haumer z Pohořelic na Brněnsku už patnáct let. Cadillaky, buicky, pontiaky nebo chevrolety také shání v zahraničí pro české investory. „Před dvěma lety se zájem o ně obrovsky zvedl a poptávka trvá. Největší potenciál mají přechromované vozy nejvyšších tříd dané značky, a to dvoudveřové – tedy coupé a kabriolety,“ popisuje Haumer.

Klientele vyhovuje růst hodnoty i možnost svezení. „S krásným veteránem se můžete pomazlit. Občas auto projet je dokonce žádoucí, v nejhorších stavech jsou většinou vozy, na které se roky jen práší,“ podotkl Haumer.

Výdejní okénko restaurace. Ilustrační foto
Delší provoz okének až do deváté hodiny večer? Mostecké hospody to nespasí

Podle odborníků ale zrovna tento trh spolu s uměním nejvíc zasáhla situace kolem pandemie covidu-19. Aukce organizátoři buď zrušili, nebo přesunuli do online světa.

Podpora umělců

Podle provozní ředitelky J&T Banky Aleny Tkáčové patřík nejvyhledávanějším takzvaným emočním investicím umění, které majiteli navíc přináší radost a uspokojení při touze odlišit se. „Nejde jen o díla dnes již historicky známých umělců. Na trhu jsou kvalitní díla současných autorů, která nestojí milion. Vedle podpory umělce tak lidé mají velkou šanci na to, že i z něj bude jednou ten velký umělec, a hodnota obrazu se tak zmnohonásobí,“ vysvětlila.