Vzhledem k tomu, že jeho cena už několik let strmě stoupá, dá se mluvit o lithiovém pokladu. Pokud by se kov začal zpracovávat přímo v regionu, mohly by vzniknout stovky nových pracovních míst.

ZAMEZIT LEVNÉMU VÝVOZU

„Snažíme se vytvořit v severních Čechách navazující řetězec zpracovatelských a výrobních zařízení, ve kterých by bylo lithium zpracováváno. Chceme tím zamezit tomu, aby se kov v surové formě vyvezl levně do zahraničí," upozornil Josef Trögl, vedoucí katedry technických věd na Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně (UJEP) v Ústí nad Labem.

Katedra nyní připravuje projekt na vývoj technologie zpracování lithia z cínoveckých rud. Otázkou je, jestli bude Česká republika schopna poskytnout dostatečnou odbornost a techniku pro to, aby zde vznikly lithiové firmy a továrny.

V těchto dnech probíhají jednání mnoha institucí včetně výrobních firem, českých univerzit a ICUK. „Pokud budou jednání úspěšná, zásoby lithia se stanou prakticky použitelným bílým pokladem," uvedla prorektorka pro vědu a výzkum Jiřina Jílková z ústecké univerzity.

Vlastnická práva pro využití lithia z odkaliště vlastní Společnost Cínovecká deponie, kterou ovládá investiční skupina RSJ miliardáře Karla Janečka. Zájem o těžbu má i česká společnost Geomet, za kterou kapitálově stojí australská společnost European Metals. Čtěte také: Těžba je zase o krok blíž

Geomet momentálně provádí v oblasti průzkumy mocnosti ložiska. Cílem geologů je ověřit třicet let stará data. Těžbu by Geomet prováděl hlubinně. Práci by díky otevření dolu našlo na 300 lidí.

„Po ukončení průzkumů budeme zpracovávat studie proveditelnosti. Ta má dvě části. V poslední fázi je velmi detailní a na projekt se dívá z pohledu způsobu těžby, zpracování rudy a ekonomiky. Studie slouží jako rozhodující dokument pro banky. Bez jejich finanční podpory nelze takový projekt realizovat," vysvětlil Keith Coughlan, generální ředitel European Metals.

DUBÍ S TĚŽBOU SOUHLASÍ

Město Dubí, pod které Cínovec spadá, se záměrem nemá problém. „Důlní těžba do Cínovce historicky patří. Dubí a okolním obcím by navíc přinesla peníze a pracovní příležitosti, kterých je v regionu s vysokou nezaměstnaností nedostatek," řekl už dříve starosta Dubí Petr Pípal.

Odbornou podporu je schopno nabídnout několik českých univerzit včetně UJEP. O zpracovatelské využití lithia se zajímá například ústecká Spolchemie. Významným hráčem v jednáních je také americká firma Tesla Motors, která vyrábí elektromobily. Pro ni je české naleziště lithia zajímavé, protože kov se používá při výrobě baterií do elektromobilů. Více o využití lithia a historii jeho těžby na Cínovci: Lithium je v kurzu. Kdysi chtěli vytěžit celý kopec

Tomáš Siviček z ICUK nešetří optimismem. „Pokud vše dopadne dobře, pak by v horizontu tří až sedmi let mohl v severních Čechách vzniknout ucelený komplex spolupracujících firem a zpracoven. Přineslo by to mnoho pozitivních vlivů pro lokální ekonomiku," myslí si Siviček.

Aktuální jednání ale zatím nedala jasnou odpověď. Skupina RSJ situaci nechce komentovat.

ZBYTEK PO TĚŽBĚ WOLFRAMU A CÍNU

V minulosti probíhala v Krušných horách těžba wolframu a cínu. Odpadní surovinou byla slitina železa a lithia. Kvůli jejím nevyhovujícím chemickým vlastnostem se ale už dále nezpracovávala. Světová poptávka po lithiu tak byla pokryta dostupnější a levnější těžbou především v Jižní Americe.

V posledních letech ale cena lithia prudce stoupla, hlavně díky rostoucí výrobě elektromobilů. Využití krušnohorských ložisek se tak stává lukrativní.

Kromě baterií používaných v elektromobilech je lithium nezbytné při výrobě baterií pro mobilní telefony, notebooky a jiná zařízení.

Přečtěte si také: Na Cínovci vrtá stroj ze Švédska

Julius Janáček