Jedno mají společné, podle expertů jsou nejinovativnějšími podnikateli v regionu. A to ať už je to výrobce elektrovozidel a plošin pro průmyslové provozy, ekologicky šetrných lezeckých chytů nebo aplikace pro správu a řízení staveb. Společnost TPC Industry z Vrbičan na Litoměřicku, výrobce lezeckých chytů z Tisé na Ústecku VirginGrip a ústeckou firmu Vím o všem ocenilo Inovační centrum Ústeckého kraje (ICUK) v úterý v teplickém Zahradním domě. Soutěž Inovační firma Ústeckého kraje pořádalo centrum podruhé.

Firma TPC Industry zvítězila za kompletní vývoj a výrobu komunálního elektrického vozidla City 2. „Porota ocenila zejména nesnadný dvouletý proces vývoje a výroby, který byl korunován získáním oprávnění pro provoz v centrech měst a pěších zónách,“ vysvětlil ředitel ICUK Martin Mata. „Chtěl bych poděkovat našim konstruktérům a vývojářům, kteří to auto vyvíjeli,“ řekl Luboš Hodys ze společnosti.

Další oceněnou firmu VirginGrip dobře znají lezci. „Porota ji ohodnotila za užití ekologicky šetrného polyuretanu s mimořádnými kvalitativními vlastnostmi pro chyty, který si ve spolupráci s německým partnerem sama vyvinula,“ zmínil Ondřej Klein z marketingu ICUK. Firmu na začátku podpořil v programu pro začínající podnikatele Ústecký kraj. Jejímu majiteli Tomáši Riese je v regionu dobře. „Jsem patriot, žil jsem s rodinou pět let v zahraničí, ale být doma je důležité,“ podotkl.

Zvláštní ocenění získala firma Vím o všem. Vyvinula aplikaci pro správu a řízení staveb a stavebních firem. Už dříve absolvovala takzvaný podnikatelský inkubátor ICUK. „Určitě nám to hodně pomohlo. Už během programu jsme měli možnost se seznámit se zajímavými mentory, kteří nám zkrátili cestu,“ prozradil majitel Josef Beneš. „Firma reprezentuje typický start-up v Ústeckém kraji, který se už bez pomoci ICUK úspěšně vyvíjí dál,“ popsal Jan Wedlich z centra.

Soutěžilo dvacet firem

V odborné porotě měly své zástupce kromě hejtmanství a ICUK i CzechInvest a ústecká univerzita. Komisaři vybírali z 20 přihlášených firem v kategoriích zavedené malé a střední podniky a začínající firmy do tří let. Bodovali i teplický Hit Office za vývoj biologicky odbouratelných kelímků, tácků, misek a talířů z celulózových materiálů či ústecká firma Infinity Energy za klientskou aplikaci pro stomatology iKlient.

Neztratil se ani gymnaziální student z Krupky Michal Doubek za aplikaci pro fotografy Contributr.io. Ta s pomocí umělé inteligence dokáže popisovat a kategorizovat fotografie a sama je odesílat do vybraných fotobank. Firmu Mamavis healing care z Klášterce nad Ohří zase ocenili za vývoj inovovaného Priessnitzova zábalu, na který získala evropský užitný vzor.

Na hejtmanství si centrum hýčkají a jeho zástupci na úterním vyhlášení v Teplicích nechyběli. „Pro nás je ICUK jasná priorita, snažíme se ho finančně podpořit, budeme i do budoucna,“ slíbil náměstek hejtmana Martin Klika. „Bohužel, jak se nám vyvíjí rozpočet, některé podpory, například k voucherům a začínajícím podnikatelům, jsme museli zkrátit,“ dodal.

Region má podle expertů pro inovace dobré předpoklady. „Prochází a ještě dlouhou dobu asi bude procházet řadou nezbytných změn. Ale k jeho transformaci můžou přispět i odvětví jako chemie nebo automobilový průmysl,“ uvedla manažerka vládního programu RE:START Gabriela Nekolová.