Malý dřevěný domek na břehu jezera, v němž vás čeká odpočinek a příjemné teplo. Takto si můžete představit sauny ve Finsku, kde mají svůj původ. Dnes existuje mnoho druhů saun, ale ty nejoblíbenější zůstávají právě finské, v nichž se na kameny čas od času nalévá voda a pára z ní pak zvyšuje vlhkost vzduchu.

Zeleninový koláč.
Cuketa umí chuťové divy

Kouzlo saunování spočívá v tom, že dochází k důkladnému prohřátí celého těla, které se následně prudce ochladí. V klasické sauně se teplota vzduchu se může pohybovat od 60 do 110 °C. Pro délku pobytu v sauně platí, být v ní tak dlouho, dokud je vám to příjemné. Obecné pravidlo ale zní, že dospělí by neměli překročit dobu 15 minut.

Proč vyzkoušet příznivé účinky saunování?

  1. Je aktuálně skvělou prevencí proti nachlazení i infekcím horních dýchacích cest.
  2. Pomáhá v otužování, je skvělým prostředkem k posílení imunity.
  3. Z aktuálních průzkumů vyplývá, že posiluje naše srdce, je skvělou prevencí před onemocněním oběhové soustavy.
  4. Nejen ženy bude jistě zajímat, že pomáhá při hubnutí a podporuje tvorbu kolagenu, který je potřebný pro hladkou a krásnou pleť.
  5. Je skvělou prevencí proti alergiím.
  6. Pozitivně působí na nervové i hormonální funkce organismu.
  7. Výborně jím prohřejete klouby a zlepšíte prokrvení končetin.
  8. Odbourává stres, pomáhá při nespavosti a je tak aktuálním pomocníkem v boji proti jarní únavě.

„Aby saunování mělo potřebný efekt, je důležitá pravidelnost. Doporučuji vymezit si pro pobyt v sauně minimálně dvě hodiny alespoň jednou týdně,“ říká Martin Pařízek, ředitel relaxačních center Wellness Horal a L-Spa v Resortu Valachy Velké Karlovice. Ta nabízejí různé druhy saun a k nim i saunové rituály, exotické masáže a relaxační procedury. Saunový svět Wellness Horal pořádá i saunování dětí a romantické saunové noci za svitu svíček.

Dejte si pozor. Nekvalitní spánek můžeme mít mnoho negativních dopadů na vaše zdraví.
Prospíme až třetinu života. Poradíme vám, jak se dá spánek vylepšit

Zdraví lidé se nemusí saunování obávat, oblíbené je dnes dokonce i saunování dětí. „Pokud se saunováním začínáte, anebo vás trápí nějaké zdravotní problémy, nejprve se poraďte s lékařem, jestli je pro vás vhodné s ohledem na váš zdravotní stav. Pro ty, kdo mají vysoký tlak nebo nesnášejí horko, jsou vítanou alternativou domácí infrasauny,“ radí Martin Pařízek.