Letos se do pražského klání přihlásilo rekordních 66 družstev z 10 zemí Evropy – kromě účastníků z tradičních florbalových destinací Skandinávie a Švýcarska dorazily i týmy např. z Maďarska, Polska, Slovinska a Slovenska.

Lovosičtí veteráni byli v mladší kategorii nad 35 let na poslední chvíli organizátory přeřazeni do skupiny F, kde na ně čekali pražský FbK Kobylisy, švédské IBF Lidingö a finští HMK Vastuu.

ASK vstoupilo do turnaje jednoznačnou výhrou 6:0 nad Kobylisy a ve večerním utkání dlouho odolávalo nájezdům švédských Vikingů. Nerozhodný stav 0:0 se měnil až čtyři minuty před koncem, kdy se  po chybě v lovosické rozehrávce trefili Švédové. A protože Lovosičtí si stejnou chybu vzápětí zopakovali, odešli (i když po statečném výkonu) poraženi 0:2. Druhý den pokračovalo skandinávské tažení Lovosic zápasem proti finskému Vastuu. Po nadějném úvodu a vedení 2:0 však přišla série neproměněných šancí a Finům stačily dva rychlé brejky, aby vyrovnali na konečných 2:2.

S jednou porážkou tak Lovosice zahajovaly play off ze třetího místa ve skupině. V prvním kole vyřazovací části se hráči ASK utkali se slovenským SP Stupava. Dobře pracující defenziva s bezchybným brankářem dodala týmu klid v útočné fázi a ten dovedl zápas k výhře 4:0. I v dalším kole play off bylo na programu utkání se Slováky. Nepříjemně důrazní a rychlí hráči Falcons Žilina dělali od počátku lovosické obraně starosti a ve druhé minutě již vedli 2:0.

Naštěstí pro Lovosice Žilinští svůj důraz často přeháněli a po sérii přesilovek se skóre otočilo ve prospěch ASK. Vyrovnaná bitva pokračovala až do poslední minuty. V té byli šťastnější Lovosičtí, kteří dvěma rychlými brankami rozhodli o výhře 7:5 a postupu do osmifinále, ve kterém čekal vítěz sk. D, družstvo Dynamo (Sokol Bučovice). Mladí a rychlí hráči Dynama vstoupili do zápasu lépe, dlouho drželi tým ASK na jeho polovině, ale lovosická obrana odolávala. Navíc se podařilo vystihnout rozehrávku soupeře a Lovosice šly do vedení.

Ve druhé půli zápasu se však prosadili dvakrát hráči Dynama a protože další šance ASK zůstaly nevyužity, skončilo utkání nejtěsnější porážkou 1:2. ASK Lovosice LFP tak svou pouť turnajem skončilo v osmifinále. Za zmínku  stojí, že dva přemožitelé Lovosic, IBF Lidingö a Dynamo, vybojovali nakonec na turnaji třetí místo. Vítězem kategorie nad 35 let se stala norská Sveiva IB, která ve finále porazila západočeský Stod.

Prague Masters 2014

Výsledky: ASK Lovosice LFP Veterans – FbK Kobylisy 6:0, IBF Offensiv Lidingö veteraner (SWE) – ASK Lovosice LFP 2:0, MK Vastuu (FIN) – ASK Lovosice LFP 2:2, SP Stupava (SVK) – ASK Lovosice LFP 0:4, Falcons Žilina (SVK) – ASK Lovosice LFP 5:7, Dynamo – ASK Lovosice LFP 2:1.

Lovosice: Kovařík (0+2) – Koš (2+1), Jirásek, Matějka (0+1), Kavalír (1+0) – Fictum, Bartůšek (5+4), Hrdlička (5+4), Ponrt (3+3), Pek, Dvořák (1+1), Vlk (3+1), Havlík. Trenér Hejhal.

Libor Hejhal