Dva dny veleúspěšného představení kordistů TJ Slavoje zažila moderní sportovní hala Orbita v polské Wroclawi. Ondřej Strnad vybojoval na turnaji XXXV International Children's Fencing Tournament Challenge Wratislavia famózní druhé místo. Turnaj je nazýván neoficiálním mistrovstvím Evropy, neboť Mezinárodní šermířská federace organizuje ME až od věku kadetů.

Strnad zabojoval

Cesta na finálovou planš nebyla nijak jednoduchá. Strnad v základní skupině předvedl svůj standard. Díky třem vítězstvím a dvěma prohrám si zajistil postup do vyřazovacích bojů ze 40. místa z celkového počtu 129 závodníků. Prvním, kdo s ním zkřížil svůj kord, byl Bernard Wiazania z Krakovského šermířského klubu. Tento zápas dodal Strnadovi sebevědomí a polského borce vyprovodil 12:2. Těžké chvíle měly však teprve přijít. Dalším Polákem, kterého litoměřický borec potkal na cestě k metám nejvyšším, byl Jaroslaw Fajkis. Ze svého mateřského klubu RMKS Rybnik přijel do Wroclawi ve skvělé formě. V základní skupině prohrál jediný zápas a do eliminací nastoupil z 25. místa. Roli favorita Fajkis zvládl a prakticky celý zápas držel pod kontrolou. Za stavu 6:10 a později 9:11 nebyly vyhlídky Strnada dobré. V této fázi zápasu stál český šermíř na velmi tenkém ledě. Jediná chyba by znamenala vyřazení. Velmi emocionálně prožíval celou situaci trenér Jiří Suchý. Vědom si možností a kvalit svěřence spěšně udílel poslední pokyny. Strnad prokázal, jak veliký bojovník v něm dřímá. V základní hrací době se mu podařilo srovnat stav a v nastaveném čase zvítězit nejtěsnějším rozdílem 12:11.

V dalších utkáních předváděl Strnad svůj životní šerm. Postupně vyřazoval všechny polské naděje a čtvrtfinálový boj lze nazvat Strnadovou exhibicí. Domácího Slawomira Kasprzyka vyprovodil z planše 12:3. Blýskl se pro něj netypickým způsobem.

Trenér Jiří Suchý nemohl věřit očím, když viděl Strnadovy předbody. Způsob boje, který marně Ondrovi dlouhé měsíce „ordinoval“, dokázal překvapivě Strnad perfektně zvládnout v klíčových chvílích. Při cestě na finálovou planš musel Strnad porazit dalšího Poláka Iwa Janeckiho. Otěže zápasu držel český šermíř od začátku a trpělivým přístupem si vybojoval finále, kde na něj čekal Wojciech Lubieniecki.

Ten měl poslední zápas ve své režii a pro Strnada bylo samotné finále zážitkem a velkou zkušeností do budoucna. Celkové druhé místo na turnaji ve Wroclawi je na začátku šermířské kariéry Ondřeje Strnada nejlepším výsledkem. Šťastný trenér Jiří Suchý mohl jen poznamenat, že ani největší hvězda litoměřického šermu Michal Čupr nešermovala v žákovském věku na finálové planši v polské Wroclawi.

Ostatní nezklamali

Ani ostatní šermíři TJ Slavoj Litoměřice se na největším evropském turnaji neztratili. Všichni postoupili ze základních skupin do eliminačních bojů. Matěj Oplt dokonce s nejlepší českou bilancí pěti vítězství a pouze jedné prohry. Na jeho kordu skončil ukrajinský Dmytro Samoilov a další čtyři polští šermíři. Z 15. místa po základních skupinách čekal na soupeře, který se k němu musel probojovat z eliminačních bitev. Katem dalších postupových nadějí byl Tomasz Wasiewicz z RMKS Rybnik. Zdolal Oplta 12:8, a ten skončil na 37. místě v konkurenci 129 nejlepších evropských šermířů. Posledním kordistou Slavoje, který se v kategorii r. 19992000 ve Wroclawi představil, byl Jan Stehlík. Dvěma vítězstvími v základní skupině nastupoval do vyřazovacích bojů z 84. místa. Na polského Jedrzeje Lisiaka ale nestačil, přestože ještě v polovině utkání vedl 6:5. Postupně Polák prohlédl Stehlíkovu taktiku a eliminoval největší hrozby bod pod číšku a nízký bod na přední nohu. Zastoupení pouze jednoho závodníka měl Slavoj v kategorii nejstarších žáků. V nejobsazenější kategorii (156 šermířů) skončil Vojtěch Salač na 52. místě.

O úvod šermířského maratonu se den před chlapeckou kategorií postarala jediná litoměřická zástupkyně něžného pohlaví Kateřina Došková. Na třetí planši se dostávala pomalu do tempa. Nepodařilo se jí prosadit proti ruské závodnici ani proti zástupkyni Izraele. Ale dvě vítězství proti domácím šermířkám posunuly Doškovou do vyřazovací části, kde dokázala zmobilizovat síly a stala se postrachem favoritek. Natalii Filippovou z Ruska porazila 12:4, stejně tak Nikol Patrikovou z Izraele 12:10. V osmifinále si poradila 12:6 s českou reprezentantkou z SC Praha. Přes domácí závodnici Aleksandru Stanuchovou přejít nedokázala. Šestnácté místo ze 117 účastnic je však úspěchem.

„Vystoupení v Polsku je jednoznačným úspěchem a završením přípravy. V letošní sezoně nám nezbývá než se soustředit na mistrovství republiky. O vítězi Českého poháru v šermu kordem mladších žáků je rozhodnuto. Strnada už nemůže nikdo ohrozit. Až v červnu se v Bělé pod Bezdězem rozhodne, který oddíl má nejlepší družstvo a zda se Litoměřickým konečně povede porazit levorukého Jakuba Jurku z Olomouce,“ myslí na další vrcholy trenér Jiří Suchý.

Jaroslav Stehlík