Trénink probíhal denně dvoufázově a kromě volného a modelového šermu se závodníci věnovali také fyzické i speciální přípravě. Tu obvykle vedl litoměřický šampion Michal Čupr. Součástí výcviku šermířů jsou samozřejmě také školy – individuální lekce s trenérem – které i zde probíhaly intenzivně každým dnem. Cvičení byla proložena několika výlety po okolí, během nichž se formou her pod vedením dejvického kouče Adamoviče procvičovaly pro šermíře velmi důležité vlastnosti, jako jsou rychlost a postřeh.

Soustředění zakončil turnaj. Dopoledne proběhla soutěž mladších kordistů. Do první čtyřky se probojovali tři Litoměřičtí: Michal Žáček, František Sokol a Veronika Rývová. Ve finále se Žáček utkal s dejvickým Ditrichem. Zápas se z počátku vyvíjel pro litoměřického borce příznivě. Během první přestávky však soupeř sebral nové síly a šermíř Slavoje špatně odhadl situaci, a postupně ztrácel krok. Přesto byl se stříbrem spokojený.

Po dobrém výsledku se zúčastnil i soutěže starších kordistů, kde ve skupině nahradil Janduse z Dejvic. I zde předvedl dobrý výkon, když se dostal do finálové osmičky. Favority byli litoměřičtí junioři Jan Stehlík a Vojtěch Salač, z nichž druhý postupoval až z šestého místa. Po skupinách oba zjistili, že jsou v opačných větvích eliminačního pavouka, což značilo skutečnost, že se spolu mohou setkat až ve finále. Do první čtyřky se stejně jako ráno probojovali tři Litoměřičtí. Stehlíkovi vedla do boje o zlato cesta přes mladšího oddílového kolegu Kryštofa Pelikuse, kterého bez obtíží porazil. Salač však měl trochu smůlu, když po vyrovnaném zápase těsně prohrál s mladou nadějí dejvického oddílu Jankem Stemplem.
Chystalo se tedy „janovské“ finále. Zdravá rivalita mezi oběma oddíly dopomohla k výborné atmosféře závěrečného duelu. Stemplův šerm byl postaven na rychlých a dobře připravených útočných akcích. Stehlíkova rozmanitá obrana však většinu z nich zmařila. Stehlík si celou dobu držel náskok a vyhrál 15:9.

Na příští rok je v plánu zařadit do programu více kolektivních cvičení se zbraní, sloužících k obohacení techniky a taktických schopností.

Ještě před tímto soustředěním se tři litoměřičtí šermíři (Stehlík a sourozenci Doškovi) zúčastnili mezinárodního v polské Wisłe, aby v šermířsky vyspělejší zemi sbírali zkušenosti a poznatky z cizích pojetí šermu tréninkem s mladými reprezentanty mnoha zemí.
Jako každoročně bude Slavoj i letos pořádat nábor nových členů. „Pokud někdo má o šerm zájem, může se přijít podívat na kterýkoliv z tréninků. Ty jsou v úterý a ve čtvrtek od půl páté do sedmi hodin v tělocvičně kasáren pod Radobýlem,“ zve na seznámení se s tímto sportem Jan Stehlík z litoměřického oddílu.

Jan Stehlík