Dvanáctiletí plavci svedli zajímavé souboje v trutnovském bazénu, ti starší pak v Jihlavě a Kopřivnici.

Také roudnická plavecká základna ČAC měla v Jihlavě mezi třináctiletými žáky svého zástupce. Byl jím Jiří Šolta, mnohonásobný medailista předchozích šampionátů. A znovu nezklamal. Kvalifikoval se do šesti individuálních disciplín časy, které ho opravňovaly pomýšlet na medailová umístění. Zejména na delších kraulových disciplínách patří do české plavecké špičky své věkové kategorie. Z jihlavského bazénu se mu podařilo vylovit dvě bronzové medaile, čímž završil letošní úspěšnou sezonu.

Součet jeho medailových umístění na republikových mistrovstvích se zastavil na čísle šest. Přestože svým výkonnostním vzestupem ve startovním poli vyčnívala zejména trojice plavců sbírající nejcennější kovy jako na běžícím pásu, byly disciplíny velice vyrovnané. Největší vyrovnanost startujících se projevila v úspěšné disciplíně z pohledu roudnických barev. Na trati 400 m volným způsobem se rozdíl mezi stříbrnou pozicí a pátým místem pohyboval na 44 setinách sekundy.

Bronzový Šolta dokonce dohmátl před čtvrtým v pořadí o pouhé tři setiny dříve.

Úvod šampionátu nebyl pro roudnického plavce nejvydařenější, druhý start právě na 400 VZ však už znamenal první bronz pro ČAC. Výborný výkon předvedl Šolta ještě na nejdelší plavecké trati na 1500 m VZ. Ta se totiž stala díky jeho vytrvaleckým schopnostem jeho nejkvalitnější disciplínou. Zaplaval čas o plných pět sekund lepší, než bylo jeho dosavadní maximum.

Se svým největším soupeřem v boji o stříbro Pospíšilem ze Šumperka svedl nejvyrovnanější závod celého mistrovství trvající o něco déle než 18 minut. Jednotlivé rozdíly na mezičasech nebyly větší než několik setin sekundy. I když v posledních pěti metrech byl Šolta předstižen, připsal si zisk druhého bronzu.

Navíc na obou úspěšných tratích překonal nejlepší výkon třináctiletých žáků v devadesátileté historii roudnického plavání. Dalším velmi dobrým výsledkem bylo páté místo na 200 m znak. Ve třinácti letech se výkony před mistrovstvím kvalifikoval na republikový šampionát plavců bez rozdílu věku.