Duel s Chomutovem se pro domácí vyvíjel velmi dobře, když se prosazovali i přes ,,pasivní obranu soupeře" (všech 5 hráčů hostujícího týmu stálo ve vymezeném území s nulovou snahou o aktivní obranu hráče 1 na 1 nad vymezeným územím), která dokáže v žákovských kategoriích udělat i z horšího týmu dobře bránící tým. Litoměřičtí hráli trpělivě v postupném útoku, využívali rychlých protiútoků a relativně s dobrou úspěšností proměňovali volné střelecké pokusy ze střední a dlouhé vzdálenosti. V poločase tak vedli 44:28.

„Následovala však katastrofická třetí čtvrtina, kdy jsme nedokázali ubránit hráče 1 na 1 a v útoku působili dojmem, že zápas se vyhraje sám. Následkem toho bylo srovnáno. Poté se hráči uklidnili, vrátili se ke hře, která je zdobila v první půli a především zásluhou zlepšené obrany a přesné mušky Davida Žikly dokráčeli pro výhru," byl spokojený trenér Jan Šotnar.

Plzeň měla výškovou převahu a individuální kvalita hráčů byla lepší než u Chomutova. Domácí však paradoxně přehrávali soupeře v podkošovém prostoru, kde nedovolili hostům útočně doskakovat a dokonce vybojovali i dost útočných doskoků. V první půli se vedení střídalo na obou stranách. Do druhého poločasu vstoupili lépe Plzeňští, kteří začali využívat nejlepšího hráče Kozáka a donutili Slavoj ke zbytečným ztrátám vysunutým zónovým presem. Domácím se nedařilo dostávat míče do podkošového prostoru a střelba z delší vzdálenosti (16% v utkání) byla žalostná. Do konce zbývalo zhruba 13 minut a Litoměřice prohrávaly o 11 bodů.

Za pomoci vysunuté obrany se zdvojováním hráče s míčem získávali domácí mnoho míčů a dokázali trestat rychlými protiútoky. „Na útočné polovině se náš tým snažil o jednoduchou kombinaci pick and roll, která na soupeře platila. Obrat byl dokonán a tři minuty před koncem jsme vedli o 19 bodů. Po timeoutu soupeř i díky naši nepozornosti náskok snížil a dal tak výsledku konečnou podobu," dodal Šotnar.

Po víkendu jsou žáci Slavoje na druhém místě skupiny A a v dalším kole za 14 dní zajíždějí na palubovku Tábora a USK Praha.

Litoměřice - Chomutov 79:59 (20:21, 44:28, 54:52)

• Střelci domácí:Žikla 27, Kynzl 16, Tůma 16, Bělohlávek 11, Sommerschuh 7, Bohuslav 2, Kmoch, Vít

Litoměřice - Plzeň 75:65 (19:17, 35:33, 56:52)

•Střelci domácí:Tůma 21, Bohuslav 14, Bělohlávek 12, Žikla 12, Sommerschuh 12, Kynzl 8, Kmoch, Kala, Vít