Účast na obou akcích si letos zajistily tři týmy. Líheň basketbalových talentů BK Pardubice, s cizinci pracující akademie GBA Sparta Praha, která funguje jako přestupní stanice pro hráče mířící na americké univerzity a mládež basketbalového giganta BCM Nymburk. Další věhlasný klub ve výchově mládeže USK Praha bude však startovat pouze na jednom z těchto turnajů. Účast na turnaji do 17 let mu totiž velice překvapivě překazil Slavoj BK Litoměřice.

Slavoj se Final 4 zúčastnil naposledy v roce 2004, kdy v kategorii tehdejšího mladšího dorostu získal stříbrnou medaili. Od té doby se nepovedlo tuto účast zopakovat, až letos se fanoušci Slavoje konečně dočkali.

TÝM Slavoje Litoměřice U17 si vybojoval postup mezi nejlepší čtyři v ČR.

Postup se nerodil lehce, ani ti největší optimisté z řad litoměřických fanoušků nepředpokládali takový průběh série. Vše odstartovalo poslední kolo základní části extraligy, kdy už vše nasvědčovalo tomu, že se Slavoj utká v play – off s týmem BCM Ostrava. Velice nečekaná prohra USK Praha na domácí palubovce se Sokolem Pražským v posledním kole základní části však vše změnila. Výběr USK se prohrou vyhnul Spartě a soupeřem se mu staly Litoměřice.

Velice důležitý krok k postupu udělali hráči Slavoje už v prvním utkání, kdy dokázali zvítězit na palubovce USK. Z této prohry se však Pražané rychle oklepali a v domácí odvetě srovnali stav série na 1:1. Další dvě utkání se odehrála v Litoměřicích. V případě nerozhodného stavu by se pátý zápas hrál opět na pražské Folimance. To se ale nestalo.

„Obě utkání na domácí palubovce ukázala zhruba 200 fandícím divákům z obou táborů pravé souboje ve vyřazovacích bojích. V zápasech dominovaly obrany, padaly technické chyby, pod oběma koši se jiskřilo v osobních soubojích a hráči dohrávali obě utkání na pokraji fyzických a psychických sil.
Pokud bychom měli označit důvody našich výher na domácí palubovce, jednalo by se o tři splněné předpoklady, které jsme si před utkáním vytyčili. Těmito faktory byly disciplína, výborná obrana a týmové pojetí hry v útoku. Během základní části se nám vždy alespoň jeden z těchto činitelů nepodařilo realizovat, ale domácí víkend proti USK byl jiný.

Všichni hráči táhli za jeden provaz jak v obraně, tak v útoku a mnozí z nich předčili svůj dosavadní potenciál," těší trenéra Jana Šotnara.

„Naši dlouzí hráči Maděra s Karlovským přehrávali podkošové hráče soupeře. Seifert dokázal na rozehrávce udržet klidnou hlavu i přes velký obranný tlak, který USK na naše hráče vytvářelo. Kapitán Klouda bojovností strhl ostatní a stal se nejlepším hráčem série.

X-faktorem rozhodujícího utkání byl výkon Martina Kaly. Pochvalu však zaslouží celý tým, poněvadž právě již zmiňovaná týmová práce dovedla tento tým k vytouženému postupu."

Ve dnech 30. dubna a 1. května tak Slavoj odehraje finálový turnaj u vítěze základní části v Pardubicích. „Naším semifinálovým sokem bude BCM Nymburk, který jsme v letošní sezóně již dokázali porazit. Druhou semifinálovou dvojici tvoří GBA Sparta Praha a Synthesia Pardubice. Náš cíl byl postupem na tento turnaj již překonán, ale medaile, která by se rovnala zázraku, je momentálně na dosah," nevzdává se předem Jan Šotnar.

Play – off

Slavoj BK Litoměřice – USK Praha 61:52 (18:12, 31:30, 48:43)
Slavoj Litoměřice – USK 68:60 (17:18, 36:32, 56:39)