„Škoda defektů, mohlo to být lepší. Poprvé jsem musela jet pod hranicí vlastních možností, protože nejdůležitější bylo dorazit do cíle. Zajímavý poznatek, není to vůbec jednoduché. Ale člověk se pořád učí. Moc děkuji Sebastienovi za mechanické schopnosti a svatou trpělivost,“ uvedla druhá ze sester v akci Aliyyah Koloc.

„Přijeli jsme do neznáma, až v dějišti závodu jsme konstatovali, že holky pojedou v konkurenci hvězd jako Nasser Al Attiyah, Dani Sordo, Yazeed Al – Rajhi či Kris Meeke. Pokud pomineme události z druhého dne, jsem s výsledky, ale hlavně s předvedenými výkony spokojený,“ dodal po předčasně ukončeném podniku stájový boss Martin Koloc.

Po úvodním, víceméně symbolickém prologu, se první, a jak se posléze ukázalo bohužel rovněž poslední den soutěže, jely dvě etapy, které se nesly ve znamení proražených pneumatik. „Aliyyah měla hned v první etapě dva defekty, což v praxi znamenalo, že třetí defekt, by se rovnal konci soutěže. S tím vědomím jela celou druhou etapu, což muselo být vzhledem k jejímu temperamentu docela na nervy,“ prozradil z roudnického týmu Buggyra David Vršecký. „Na druhou stranu se jednalo o přípravu na maratónskou etapu Rally Dakar, fungují totiž stejná pravidla.“

Výměně pneumatiky se nevyhnula ani Yasmeen, v obou případech prokázali technickou zdatnost navigátoři, sestry Kolocovy si tak připsaly cenný etapový skalp účastníka mistrovství světa rally WRC Dani Sorda. „Obě holky velká pochvala, především Aliyyah stovky kilometrů jízdy na hraně konce v soutěži. Zvládla to, uvidíme, jak zítra,“ dodal bývalý evropský šampion.


Zítřek občas umírá. Lehce pozměněný název známé bondovky zcela vystihuje druhý závodní den, který se měl nést ve znamení 200 kilometrů dlouhé etapy. Do závodu ovšem vstoupil faktor počasí v podobě silného větru a z toho pramenící zhoršené viditelnosti.

„Dlouho jsme byli optimisté, protože motorkáři etapu odjeli a bez problémů létaly vrtulníky, takže bezpečnost na trati byla zaručena. Pak ale pořadatelé přišli s tím, že existuje vysoká pravděpodobnost zhoršení klimatických podmínek, takže etapu v naší kategorii zruší. Rozhodně jsme z toho neměli radost, protože na Dakaru se závodí i za horších podmínek, ale nebyla šance s tím něco udělat. Nikdo mě nepřesvědčí o tom, že na Can – Amu hrozí větší nebezpečí, než na motorce,“ zhodnotil rozhodnutí FIA David Vršecký.

V důsledku zrušení etapy skončila Yasmeen na Qatar Baja v kategorii T3 čtvrtá, Aliyyah brala šesté místo. „V průběžném pořadí jsou obě holky v první trojce, Yasmeen ztrácí na druhé místo bod. Další Baja se jede až na podzim, takže se začínáme připravovat na okruhovou sezónu, především na závody NASCAR. Zatím všechno funguje podle plánů,“ doplnil Martin Koloc.