Michal Čupr je už od finále Memoriálu Františka Jandy proti účastníkovi OH Jiřímu Beranovi ve výborné formě. Naposledy to mohla posoudit sportovní a hlavně šermířská veřejnost v liberecké aréně při mistrovském turnaji, kdy Čupr nedal šanci nikomu z více než šesti desítek soupeřů. A nerozhodila ho ani jediná porážka ve skupině předkol 3:5 od plzeňského Jílka.

Jako nasazená sedmička vstoupil litoměřický závodník do eliminačních bojů vítězstvím nad teplickým Bieblem 15:4 a dalším teplickým borcem Balcarem 15:12.
Nachtigal (překvapivě postupující soupeř do eliminace) nebyl pro Čupra v šestnáctce zdatným soupeřem, protože prohrál v tréninkovém nasazení 15:6.

„Zrovna tak překvapivě nekladl odpor ve finálové osmičce ani jinak výborný Ústečan Ivančo, kterého Michal zdolal vysoko 15:3 na zásahy. Tím si zajistil místo na bedně. To mu ale samozřejmě nestačilo," poznamenal zkušený trenér Jiří Suchý. Další výborný soupeř, pětibojařský olympionik David Svoboda, byl už pro Čupra mnohem zdatnějším protivníkem.

„Do posledního zásahu bylo utkání vyrovnané s malými změnami vedení na jedné, nebo druhé straně. Oba postupně četli taktiku a úmysly toho druhého až do stavu 14:14, kdy Michal lépe vyhodnotil útok soupeře a včasným předbodem ukončil utkání 15:14 ve svůj prospěch."
Ve finále Čupr narazil na Martina Rubeše z Loko Karlovy Vary.

„Byl to vynikající šerm v podání obou soupeřů a reprezentantů. Již poněkolikáté vyšel ze vzájemného duelu vítězně Michal, když tentokrát vyhrál přesvědčivě v poměru zásahů 15:11 a konečně tak získal prvenství mezi špičkovými českými reprezentanty na mistrovské soutěži." Litoměřická juniorka Kateřina Došková potvrdila, že ne náhodou vybojovala nedávno v bulharském Plovdivu na mistrovství světa juniorů a juniorek 28. místo mezi 158 nejlepšími světovými kordistkami. Sdružená soutěž žen a juniorek byla velkou motivací pro dívky prosadit se nejen ve své kategorii, ale i v té vyšší. To se bezezbytku a dokonale Kateřině podařilo.

„Byla to doslova spanilá jízda," komentoval její výkon šéftrenér české reprezentace Oldřich Kubišta. Bez jediné porážky ve skupině předkol byla nasazena do eliminace jako jednička a svoji úlohu splnila dokonale.
Postupně vyprovodila z planše přesvědčivým rozdílem zásahů Potočkovou a Červenkovou (obě SC Praha), Šedivou (Dukla Praha). Dále ve finálové osmičce Sehnalovou (Dukla Olomouc) a jedničku ženské kategorie Pěchovovou shodně 15:8. V posledním utkání o zlato se utkala Došková se svou kolegyní z juniorské reprezentace Coufalovou z oddílu Bělá pod Bezdězem, která se může pochlubit bronzovou medailí z letošního MS kadetek.

„Katka šermovala způsobem z kategorie snů. Od začátku utkání až překvapivě svým sebevědomým nátlakovým šermem, který jí jako obranářce není úplně vlastní, přesvědčovala svou soupeřku, že je na planši „pánem" ona a s přehledem zvítězila 15:10. Dokonala tak již podruhé v sezoně celkové prvenství jak v absolutním pořadí žen, tak i juniorek," dodal Suchý. Spolu s Michalem Čuprem tak odvezli do svého mateřského litoměřického oddílu všechny tři zlaté medaile z této mistrovské soutěže, což se žádnému klubu nestává často. Litoměřičtí šermíři na turnaji v Liberci.Zdroj: Jiří Suchý