Celý šermířský národ s napětím sledoval, který ze dvou velkých favoritů se lépe připraví. Při posledním měření sil začátkem května si Strnad dokázal se svým rivalem Jakubem Jurkou z Olomouce poradit. Ve finále mistrovství republiky se ale rozhoduje o titulu a může se stát cokoliv. Z celkové necelé stovky žáků přijelo o mety nejvyšší bojovat 49 kordistů, kteří splnili podmínku počtu získaných bodů během celé sezony.

Skvělý Strnad

Slavoj vyslal Strnada, Jana Stehlíka, Matěje Oplta a Jana Škeříka, který je ještě mladším žákem a trenér Jiří Suchý ho mezi žáky nominoval za jeho skvělé výsledky v nižší kategorii. V základních skupinách byli pouze dva šermíři bez porážky. Oba ze Slavoje Strnad a Stehlík. Jurka překvapil až čtrnáctým místem po základních skupinách. Ve vyřazovacích bojích se s ním postupně setkaly litoměřické naděje. Oplt předvedl vyrovnaný výkon, ale Jurka si s ním poradil a Oplt skončil nakonec šestý. Stehlík držel krok s olomouckým šermířem jen v první třetině. Silový kordista uplatnil své přednosti a borec Slavoje skončil celkově třetí.

Ve finále na Jurku čekal Strnad. Ten celý den předváděl vyrovnané a soustředěné výkony a byl odhodlaný předvést své umění i v posledním zápase žákovské sezony. A úvod byl pro Strnada jako z neuvěřitelného snu. Vyšla mu každá akce, kterou si připravil a během minuty měl neuvěřitelný náskok 7:1. Přestože se Jurka snažil o nějakou změnu, kterou by mohl litoměřického borce rozhodit, Strnad si šel za svým cílem. Nakonec nedal olomouckému kordistovi žádnou šanci na korekci výsledku a deklasoval ho 15:8. Úžasným výkonem zvítězil nejen v posledním turnaji sezony, ale stal se zároveň mistrem republiky v šermu kordem žáků. Úspěch Slavoje na mistrovství republiky završil šestým místem Oplt.

Trenér Jiří Suchý poslední měsíce před mistrovstvím připravoval svého svěřence právě na tento zápas. „Věděli jsme, jak Jurka šermuje a co na něj platí, bylo ale důležité, aby Ondra dokázal natrénované akce realizovat přímo na planši," usmíval se spokojený trenér.

Další medaile

V dívčí kategorii nastoupila litoměřická favoritka Kateřina Došková, kterou doprovodily na svém prvním mistrovství Anežka Zímová a Eliška Přibíková. A nevedly si vůbec špatně. Došková porazila po vyrovnaném boji v prodloužení talentovanou šermířku z Bělé pod Bezdězem Coufalovou a zastavila ji až pozdější vítězka Saligerová. Litoměřická šermířka předvedla skvělý výkon a stejně jako Stehlík obsadila v sobotu dvě třetí místa. Jedno za poslední turnaj sezony a druhé za celkové umístění v mistrovství republiky.

Družstva

Po individuálních závodech nastoupila proti sobě oddílová družstva. Dívčí tým Slavoje těsně podlehl v zápase o medaile celku z Ústí nad Labem. S vědomím, že se na bednu již nedostanou, začaly litoměřické šermířky růst zápas od zápasu. Kapitánka Došková vedla dvě novicky v dalších zápasech. Chybějící věk a šermířské zkušenosti nahrazovaly dívky neuvěřitelnou bojovností a odhodláním.

„Takový turnaj vydá za deset tréninků," pochvaloval si nasazení svých svěřenkyň trenér Jiří Suchý. Nakonec litoměřické dívčí družstvo získalo šesté místo z celkového počtu jedenácti výběrů.

V chlapecké kategorii v průběhu turnaje k žádnému překvapení nedošlo. Družstva Litoměřic a Olomouce, jejichž členové v sobotu obsadili prvních šest míst finálové osmičky, bez větších problémů směřovala k vzájemnému finálovému souboji. Ve stejném složení se družstva setkala před dvěma lety v Bělé pod Bezdězem, kde se stalo to litoměřické mistrem republiky. V pražské šermírně zvítězilo družstvo olomoucké, a to nejtěsnějším možným rozdílem 45:44. Žáci Slavoje Litoměřice ve složení Strnad, Oplt, Stehlík a Škeřík vybojovali stříbrné medaile.

Jaroslav Stehlík