O tom něco ví i Radek Rýdl (23) z Roudnice nad Labem, který na něm jezdí závodně už desátým rokem. „Kolo sice vypadá jako dětské, ale je to kvůli tomu, abychom mohli v rampě dělat ty šílenosti, co děláme."

Na jaké si třeba troufneš konkrétně ty?

No já dělám třeba dvojitá salta a podobně. Je toho samozřejmě ale mnohem, mnohem víc.

Freestyl BMX byl tvůj první sport?

Jako malý jsem se motal určitě kolem skateboardu, koloběžky, ale kolo mě chytlo nejvíc a vydrželo mi to až dodnes. Měl jsem sice nějaké vzory, ale dá se říct, že jsem vlastně samouk. Začínal jsem na kole, které se dalo pořídit nějak do pěti tisíc, teď mám zhruba desetkrát dražší.

A v čem jsou ty rozdíly?

Je to především v hmotnosti, pevnosti materiálů. Moje, které je srovnatelné s těmi nejlepšími, váží nějak kolem 9 kg, ty levnější třeba 12 13 kg. Že se tomu sportu můžu takhle věnovat, za to vděčím především svoji rodině a také sponzorům, které se mi v posledních letech podařilo získat.

Máš za sebou nějaké úspěchy?

Ale jo, jsem třeba mistrem republiky z roku 2013 z Pardubic, vyhrál jsem BMX Cup Stříbro a také nějaké další soutěže.

Jsou v tomto sportu i nějaké šampionáty?

Jasně. Mistrovství světa, Evropy, jezdí se poháry. Teď je skoro každý týden něco. Úplně nejvíc jsou ale X Games, kam bych se jednou rád dostal. To je asi sen úplně každého, kdo jezdí a dělá tenhle sport.

V AKCI. Při závodech jsou závodníci i několik metrů nad rampou. Zdroj: archiv R. Rýdla

Aby ses udržel ve špičce, musíš asi pravidelně trénovat. Kolikrát týdně?

Čtyřikrát do týdne, ale chtěl bych říct, že freestyle BMX není pouze o jízdě na kole. Je to taková gymnastika na kole. Takže plavu, běhám, je třeba skákat na trampolíně, učit se salta. Je pravda, že těmto věcem jsem se ale začal věnovat až asi v posledních pěti letech. Pochopil jsem, že je to třeba i pro bezpečnost.

Z různých šotů to však vypadá jako nebezpečný sport, co zranění?

Je to samozřejmě extrémní sport, takže něco už tam bylo. Nějaké ty zlomeninky a podobně.

Prý už máš i svěřence?

Je to pravda, jezdí se mnou na závody, postupně se dostává výš a výš. Všechno je to o podmínkách tréninku. V Roudnici se marně snažíme vybudovat nějaký skatepark, ale ani celkově ty podmínky v Česku nejsou nejlepší. My jezdíme trénovat do Dolních Beřkovic, kde naštěstí před lety vznikl parádní park a také třeba do Ústí nad Labem.

Zastavme se u těch Dolních Beřkovic, tam se brzy chystá zajímavá akce, se kterou máš mnoho společného. Řekni nám o tom něco bližšího.

Společně s kamarádem Brockem Hornemanem z Austrálie tam pořádáme od 25. 29. července pětidenní RR BMX Camp. Je to akce určená pro začátečníky, ale i pokročilejší jezdce. Budeme přítomné řadit do skupin podle výkonnosti, chystáme i exhibiční jízdy. Na programu je každodenní trénink, teorie triků, strečink, výlet do skateparku v Ústí. Více o akci najdou zájemci na facebooku: !RR BMC CAMP!

Jak člověk přijde ke slavnému Australanovi?

Byl jsem tam skoro dva měsíce a trénoval s dalšími světovými profesionály na BMX, tedy i s ním. Tenhle sport má v Americe i právě v Austrálii úplně jiné postavení než u nás. Je to skoro jako s fotbalem tady. Brock je uznávaný profesionál, který je známý vytvářením nových triků na BMX, čímž získává světové prvenství a motivuje ostatní k následování. Věřím, že to pro všechny bude v Beřkovicích zážitek.