„Je mi až trapně, jak mě všichni plácají po ramenou, ale zatím jsem neslyšel jednu jedinou výtku,“ prohlásil předseda veslařského svazu Dušan Macháček.

Potvrdilo se, že uměle vybudovaný kanál z bývalé pískovny je díky vhodné poloze v srdci Evropy a po rekonstrukci za 200 milionů korun (další fáze modernizace bude následovat) ideálním místem pro podobné akce. Macháček dodal: „Kluci mi říkali: Hele, to můžete rovnou pořádat olympiádu. Jak atmosférou, tak areálem. Organizačně je to tady lepší než v Riu, bylo vyprodáno, tři tisíce lidí. Předčilo to naše očekávání.“

Evropský šampionát ve veslování se na českém území konal poprvé v novodobé historii (předtím jej hostilo Československo v roce 1961).

Zmodernizovaná Labe aréna funkcionáře nadchla. „Předseda mezinárodní veslařské federace tady v Račicích vybojoval první juniorskou medaili a první zlatou mezi dospělými. Byl dojatý, jak jsme to tu připravili. Hodně ho to potěšilo,“ řekl předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval.

Během šampionátu zazněly hlasy, že Račice by mohly usilovat o pořádání mistrovství světa v roce 2020. Termín je stále volný.

„Hlavně bych byl rád, aby nebyl malér z tohoto šampionátu a všechny ty peníze jsme dostali,“ narazil Kejval na dotační kauzu Fotbalové asociace ČR, kvůli které ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy pozastavilo dotace pro všechny sportovní organizace.

„Všichni, kteří dneska pořádají velké akce, jsou trošku sebevrazi a hazardéři, protože vy nejdříve ten závod uděláte a potom trnete, jestli dostanete peníze.“

V Národním olympijském centru vodních sportů vyrostla před šampionátem nová tribuna. Areál je vybaven loděnicí s hotelem, kde je připraveno hned 450 lůžek. „Nic nám tu nechybí, nikam nemusíme cestovat. To pro mě bylo velké plus, protože mě cesty na závody strašně vyčerpávají,“ přiznala Kristýna Fleissnerová, jež v dvojskifu s Lenkou Antošovou vybojovala senzační zlato. „Všechno je blízko, nemusíte nikam cestovat, nic ráno balit a jezdit autobusem,“ doplnila Antošová, rodačka z Děčína.

Čeští závodníci si užili hlavně atmosféru, kdy je ze břehu hnaly davy řvoucích fanoušků. „Bylo to super, nikdy jsem to nezažil. Šlo by to přirovnat k první návštěvě matějské pouti. Ne, dělám si srandu,“ usmíval se další český šampion Ondřej Synek. „Třeba na olympiádě v Londýně bylo mnohem víc diváků, větší kulisa, ale domácí atmosféra je nepřekonatelná,“ dodal trojnásobný olympijský medailista a čtyřnásobný mistr světa.

V prvním testu po rekonstrukci Račice obstály, užv srpnu projdou ještě větší zatěžkávací zkouškou – mistrovstvím světa v kanoistice. Nepochybujte o tom, že čeští organizátoři se znovu připraví na jedničku.