Před dvěma týdny si ji v rámci testovacího provozu vyzkoušeli první kajakáři. Včera její parametry okusili i kajakáři a kanoisté, kteří sem vážili cestu až z Českého Krumlova.

Slalomová dráha není otevřená po celý den, tak jak tomu bylo v minulosti. Divoká voda je regulována podle vodočtu v řece Labi, tak aby nebyl omezován provoz elektrárny.

„Jsme v dohodě s provozovatelem elektrárny a vodu bereme většinou jen pro odpolední trénink čtyři dny v týdnu a případné závody. Jinak se přívod uzavírá. Dnes odpoledne přijedou dráhu otestovat závodníci z Dukly Brandýs, kteří mají mezi sebou několik reprezentantů. Za dva týdny se u nás uskuteční první a myslím, že pro veřejnost velmi atraktivní soutěž, a to Mistrovství ČR ve vodním rodeu. Před tím bude kanál dva dny odstaven, aby se v něm podle požadavku rozhodčích uspořádaly překážky. Máme nabídku organizovat Mistrovství Evropy juniorů v roce 2017, ale to zvažujeme, protože v areálu Na Zálabí je ještě hodně práce a rekonstrukce zázemí si vyžádá velké investice," prozradil Pavel Hek, místopředseda Klub kanoistiky v Roudnici nad Labem.

Roudničtí už v minulosti s úspěchem pořádali nejeden vrcholný závod, posledním ještě na staré dráze bylo Mistrovství světa juniorů v roce 2008.