Český reprezentant zvítězil na hlavní trati na 75 kilometrů, se kterou si poradil za dvě a tři čtvrtě hodiny. Deset minut na něj ztratil domácí Matěj Zahálka. Ambasador závodu Jakub Šilar stupně vítězů doplnil.

SUVERÉN HYNEK

„Odjeli jsme s Jakubem (Šilarem), ale ten měl na nějakém dvacátém kilometru defekt. Čekal jsem, jestli to opraví, ale řekl, že musí měnit duši a že to bude trvat déle. To už nás předjel Matěj Zahálka, kterého jsem si musel docvaknout. Pak už jsem si jel své tempo. Ve sjezdech jsem neriskoval, protože tam bylo spoustu míst na defekt, takže jsem hlavně dával bacha. Trasa jinak byla hezká a výborně značená," shrnul závod vítězný Hynek.

Jeho start byl pro pořadatele milým překvapením. Přece jen mít na startu vítěze slavného extrémního závodu Cape Epic a bronzového medailistu z nedávného MS i ME v maratonu je velké zpestření. Hynek navíc den před závodem porazil Jaroslava Kulhavého na Oderské mlýnici, takže se letošní účastníci MTB Tour měli na co těšit.

„Přivedl mě „Džovan" (Robert Novotný, pozn. red.), velký kamarád a náš mechanik a masér, prostě univerzál, který je z Děčína a rozhodl se, že po pěti letech opráší kolo, tak jsem si řekl, že pojedu také. Vzhledem ke zranění, které mě vyřadilo na sedm týdnů ze závodění, se mi teď ke konci sezóny zase začalo jezdit dobře a mám chuť jezdit a tenhle závod se mi zdál jako dobrá volba," vysvětlil elitní jezdec Hynek.

Radost domácímu publiku na Mírovém náměstí v silné konkurenci udělal Matěj Zahálka, který dojel stříbrný s desetiminutovou ztrátou. Zahálka je rodák z Litoměřic a odchovanec terezínské cyklistiky.

„Jsem spokojený. Druhé místo za Kristiánem beru jako první. Možná, že kdyby Kuba Šilar nepíchnul, byl bych třetí, ale mě podobné problémy potkaly loni, takže to bohužel patří k tomu. Jel jsem si své a nechtěl jsem s nimi bláznit. Od února každý víkend závodím, sezóna je dlouhá. V létě bych se s nimi ještě snažil držet krok, techniku mám oproti nim horší, ale výkonnostně bych na ně měl. Závod jsem si přijel užít a dopadlo to skvěle."

Bronz na dlouhé trati bral loňský vítěz a ambasador MTB Tour Jakub Šilar, který se potýkal se zmíněným defektem. Cíl protnul se čtvrthodinovým mankem na vítěze. „Měl jsem den blbec. Nejdříve defekt, pak jsem se rozjel, ale jak jsem měl zatměno při stíhací jízdě, přejel odbočku. To, co jsem si najel, jsem rázem ztratil. Lidi, které jsem předjížděl, jsem najednou předjížděl znovu. Když už jsem věděl, že to třetí místo mohu dovézt do cíle, jeli jsme spolu s Džovanem," popsal cestu za bronzem Jakub Šilar.

KRATŠÍ TRATĚ

Při MTB Tour České středohoří se ale závodilo i na kratší 45 km trase. Na té byl suverénní bývalý cyklokrosový reprezentant Pavel Linet, který cílem přijel s dvouminutovým náskokem na druhého Milana Hanyku a dalších pět minut najel na třetího Pavla Sedláčka. „Kluci to tady v Litoměřicích umí udělat. Trasu jsem si užil. Zase mě baví si zazávodit," usmál se zlatý muž kratší trasy Pavel Linet.

Pořadatelé připravili i trať pro nejmladší a pro rodiny s dětmi. Osmikilometrovou trasu po Labské cyklostezce vyhrál Lukáš Adámek před Štěpánem Zahálkou a Matějem Bezděkou. „V součtu se na všech trasách závodilo v šestnácti kategoriích rozdělených podle věku, takže si na své přišla celá řada účastníků, kteří si odnesli, věřím, parádní ceny," připomněl Lukáš Harvánek ředitel závodu MTB Tour České středohoří s tím, že do Litoměřic dorazily na čtyři stovky aktivních účastníků.

Ti se v centru historického města nenudili ani pokud s sebou vzali početný doprovod. Mírové náměstí značně ožilo i díky doprovodnému programu a projektu Užít Litoměřice zdravě. Díky všem partnerům si veřejnost mohla otestovat nové vozy Škoda, vyzkoušet elektrokola, zhlédnout Sváťovo dividlo nebo řadu dalších vystoupení. Celý den uzavřelo vystoupení kapely Nestel Postel.

Výsledky celkově 75 km: 1. Kristián Hynek (Topeak Ergon Team) 2:45:20, 2. Matěj Zahálka (SKC Tufo Prostějov) +10:05, 3. Jakub Šilar (Bikeclinic Trek) +15:49, 4. Robert Novotný (Topeak Ergon Team) +15:54, 5. Petr Cmunt (Benny Invest) +21:23.

45 km: 1. Pavel Linet (Sport Areál Klíny) 1:55:55, 2. Milan Hanyk (BMC CZ Racing Team) +2:14, 3. Pavel Sedláček +7:37, 4. Jaroslav Tomášek (Cyklotrénink.com) +8:26, 5. David Šulc (Třebusice) +15:08.

8 km: 1. Lukáš Adámek 22:50, 2. Štěpán Zahálka (CK Slavoj Terezín) +1:21, 3. Matěj Bezděka +1:57, 4. Barbora Podlipná +2:22, 5. Aneta Staňková (Bakako) +3:03.

Patrik Pátek