Tři cenné kovy si už stihli v novém roce připsat litoměřičtí šermíři. Dva z nich získal Michal Čupr, jemuž skvělé výkony nakonec vynesly pozvánku na Velkou cenu Budapešti, kde byla evropská šermířská špička.

V rámci univerzitní ligy na turnaji v Praze sice léčil zranění pravého lokte, to mu ale nezabránilo v zisku stříbrné medaile. „Michal zvolil netradičně kord s levým držením. I přes tento handicap trápil soupeře svými výpady a nakonec se probojoval do finále celého turnaje,“ chválil Čupra předseda oddílu Jaroslav Stehlík.

Ve finále už byl nad jeho síly odchovanec Litoměřic Jan Stehlík, jenž je momentálně studentem univerzity Palackého v Olomouci. I přes těsnou porážku 13:15 na zásahy si ale Čupr udržel vedení v univerzitní lize.

„Další úspěch zapsala naše největší hvězda na Velké ceně Olomouce, kde se v olympijské sezóně představila kompletní tuzemská šermířská špička,“ zmínil Stehlík. Čupr potvrdil, že k ní bezesporu patří, byť už s kordem v pravé ruce obsadil „až“ třetí místo. To se ale na tak kvalitním turnaji dá jistě brát jako velký úspěch.

„Startovalo zde 61 závodníků a Michal si poradil mimo jiné s reprezentačním kolegou Ondřejem Habartou. Podlehl až celkovému vítězi turnaje Richardovi Pokornému,“ potvrdil cennost třetího místa předseda Slavoje. „Jedná se o další umístění na stupních vítězů ve skvěle rozjeté sezóně,“ vypíchl. Sám šermíř pak zadoufal, že by mu skvělé výsledky na domácí scéně mohly vynést nominaci na Grand Prix Budapešť.

„Pro několik šermířských velmocí to bude nominační turnaj na letní olympiádu v Tokiu, takže se dá očekávat účast těch opravdu nejlepších závodníků z Evropy. Rádi mezi nimi Michala uvidíme,“ uzavřel šéf litoměřického šermu. Čupr se na Velkou cenu Budapešti nakonec skutečně podíval a mezi 303 účastníky skončil na 84. místě.